Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sy5066f3.jpg
Den skadade reaktorn i Fukushima, före och efter explosionen.

Härdsmälta tros ha inträffat

Jordskalvet som utlöste jättevågen har dramatiskt ökat risken för kärnkraftshaverier.

En vätgasexplosion i en av Fukushima-anläggningens sex reaktorer i lördags utlöste en våg av oro. Sedan dess har hundratusentals japaner som bor i säkerhetszonerna evakuerats.

På söndagen var risken överhängande för ännu en vätgasexplosion i en annan av Fukushimas reaktorer. Även där tvingades man att pumpa in saltvatten för att kyla ner rektorn.

Nödläge i Onagawa

Kring kärnkraftverket i Onagawa råder nödläge sedan förhöjd strålning utanför rapporterats. Det skedde efter en brand som startade redan i fredags men kunde släckas snabbt då.
Samtliga tre Onagawa-reaktorer är under kontroll, enligt japanska myndigheter.

På söndag kväll svensk tid uppgav japanska myndigheter att strålningsnivåerna vid kärnkraftsverket Onagawa åter var normala.

Regeringen anklagas för att försöka mörka händelserna. Den utesluter dock inte att en härdsmälta kan ha inträffat i Fukushima.

– Vi agerar med utgångspunkt från att det finns en stor möjlighet att en sådan har inträffat i reaktor 1, sade regeringstalesmannen Yukio Edano på en presskonferens.

– Vad gäller reaktor 3 så agerar vi utifrån antagandet att en sådan är möjlig.

Förstörda för alltid

Själva ordet härdsmälta är värdeladdat och förknippas ofta med totala haverier, vilket oroar allmänheten, konstaterar Per Bylynd på Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).

– Men i Three Mile Island dröjde det flera år innan det gick att komma in i reaktorn. Först då kunde man konstatera att det faktiskt varit en härdsmälta.

En härdsmälta behöver inte medföra stora utsläpp av radioaktivitet; den kan i likhet med olyckan i Three Mile Island bromsas och stanna kvar i reaktorns inneslutning.

Svenska experter menar att det är härdskador som inträffat i Fukushima-reaktorerna, vilket kan beskrivas som en allvarlig olycka snäppet under en härdsmälta. Men minst två av reaktorerna är sannolikt förstörda för alltid, och det kan kosta 60 miljarder kronor att ersätta produktionsbortfallet.

På söndagen var kring 20 av totalt cirka 50 reaktorer avstängda. De flesta stoppen har skett automatiskt på grund av de många efterskalven.

Problem uppstod vid kärnkraftverket Tokai 2, norr om Tokyo, sedan en nedkylningspump slutat fungera. På söndagkvälen meddelades att reservkylsystemet är igång och fungerar som det ska.

sy50144b.jpg
Japansk tv visar Fukushima 1 före och efter explosionen. Den förstörda reaktorhallen är inringad på den undre bilden. Klockslagen är japansk tid, tidsskillnaden mot Sverige är åtta timmar.
TVreaktor
Grafik över läget i fukushima

* En härdsmälta uppstår när kylvattnet i reaktortanken sjunker. Kärnan, som består av bränsleelement och styrstavar, exponeras och överhettas. I värsta fall kan kärnan smälta och rinna ner på golvet.

*När vattnet förångas och sjunker ökar trycket i reaktorn. För att undvika att inneslutningens väggar rämnar av trycket måste man tryckavlasta genom att släppa ut ånga. Det innebär att man tvingas släppa ut radioaktiva ämnen.
Källa: Strålskyddsmyndigheten (TT)

Fakta: Fukushima-kärnkraftverken
Två av de kärnkraftverk som nu har problem med kylsystemen är Fukushima 1 och Fukushima 2, cirka 25 mil nordost om Stortokyo.
Fukushima 1 har sex reaktorer byggda mellan 1971 och 1979.
Reaktor 4–6 var avstängda för underhåll vid jordbävningen. 1,2 och 3 var i gång men snabbstoppades.
Reaktor 1, som hittills haft de största problemen, togs i drift 1971 och har en elektrisk effekt på 460 megawatt. Det kan jämföras med det svenska Oskarshamn 1.
Reaktor 3 togs i drift 1976 och har en elektrisk effekt på 784 megawatt.
Fukushima 2 ligger ungefär en mil ifrån Fukushima 1. Kärnkraftverket har fyra reaktorer på 1 1000 megawatt. De är byggda 1982–1987.
Problem har även uppstått vid kärnkraftverket Tokai 2 och kärnkraftverket i Onagawa.

Källa: Strålskyddsmyndigheten (TT)

Mest läst