Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
- Jag träffar dubbelt så många patienter här jämfört med tidigare arbetsplatser, men det är mycket mindre administration, säger läkaren David Sjöstedt.

Här står läkarna i kö för att få jobba

Vårdcentralen i Bergsjön kör fyradagarsvecka. Det gör att läkarna står på kö för att få jobba där.

– Vi har en kö av läkare som vill jobba här, säger Christer Andersson, en av tre delägare till vårdcentralen i Bergsjön – och själv arbetande läkare.

Kliniken startade 2009 och drivs av Nötkärnan. Christer Andersson har varit med från starten. Då hade Bergsjön under flera år inte haft någon vårdcentral.

– Vi sökte läkare som ville ta ett långsiktigt ansvar, för att få dem att stanna lång tid. Från början var det svårt att rekrytera.

Läs också: Privat vårdcentral får högst betyg

Men det släppte. En bidragande orsak var att man införde en fyradagarsvecka med full lön. Det innebär en dag i veckan att disponera till återhämtning, fortbildning, eller arbete för den som vill.

– Nu har vi inte behövt annonsera efter läkare på flera år.

En av de läkare som sökt sig till Nötkärnan är David Sjöstedt. Han sökte något nytt och beskriver en känsla av anonymitet tidigare, inom Närhälsan. Innan vården samordnades under Västra Götalandsregionen hade David Sjöstedt sin högsta chef i Borås.

– Hon kände alla och visste vem man var. Sen blev organisationen så stor. Man blev bara en liten kugge i ett stort maskineri, säger han.

Att börja i Bergsjön beskriver han som spännande och ganska jobbigt.

– Det var väldigt annorlunda och jag fick ändra på mycket som under 20 år i yrket satt sig i ryggmärgen.

För fyradagarsveckan har sitt pris.

– När man väl arbetar får man inte får stänga sin dörr. Läkarna här jobbar hårt och tar emot många besök, säger Christer Andersson.

Bergsjöns vårdcentral har en uttalat låg tröskel för patienterna.

– Vi har gjort oss väldigt synliga, har direktmejl till alla läkare och lägger ut deras scheman på Facebook.

Det finns inte heller några sjuksköterskor som fungerar som buffert mellan läkaren och den sökande patienten. Patienten själv avgör om de behöver träffa en läkare. David Sjöstedt beskriver det som att man verkligen gör det man ska göra.

– Jag träffar dubbelt så många patienter här jämfört med tidigare arbetsplatser, men det är mycket mindre administration. Jag behöver inte boka om tider, leta tider, skicka kallelser och leta papper. Jag får vara läkare mer. Och jag arbetar aldrig övertid.

För David Sjöstedt väger det också tungt att ha en chef som jobbar i verksamheten. Det gör problemen lättare att lösa och beslutsvägarna kortare.

– Jag uppskattar också att det är mindre detaljstyrt och en frihet i att välja prover, undersökningar och mediciner. Christer har säkert koll, men det är inga pekpinnar.

Vårdcentralen i Bergsjön är en av åtta medarbetarägda vårdcentraler i Västsverige, alla dotterbolag inom Nötkärnan Vård och Omsorg AB.

Verksamheten startade 2009, samtidigt som vårdvalet infördes i Västra Götaland.

Här finns tolv läkare, tolv sjuksköterskor, sex tolkar och resurser motsvarande två heltidspsykologer.

Antalet listade har växt från 6000 år 2009 till över 13 000 i år.

Till våren flyttar man in i nya lokaler.

Mest läst