Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
spd8c539
Våren innebär högsäsong för ficktjuvar.

Här slår ficktjuvarna till

Våren innebär högsäsong för ficktjuvar. Gärningsmännen använder olika metoder för att distrahera sitt offer. Ett sätt är dansmetoden.

– Vi har haft en del ungdomar som har kört det här med att man dansar och är glada och är närgånga, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman vid region Väst.

Och den plats i Göteborg där du är extra utsatt är Avenyn.

Polisen varnar nu för att våren och sommaren är ficktjuvarnas bästa säsong. Då sker flest antal brott.

– Det kanske är lättare när man inte har så mycket kläder på sig. Inga tjocka jackor där man förvarar mobiler i en innerficka, gissar Peter Adlersson, polisens presstalesman vid region Väst, samtidigt som han nämner det faktum att solen och värmen lockar ut fler människor.

Tjuvarna använder sig av olika strategier för att komma åt dina värdesaker. Ibland rycker de bara väskan ifrån dig, men de kan också vara flinka i fingrarna och slår till när du lämnar telefonen eller plånboken obevakad.

– En del är väldigt skickliga och tar utan att du märker det, säger Peter Adlersson.

De tar även till knep som innebär kontakt med sitt offer. Det kan röra sig om att de vill växla pengar och då medvetet ser till att det blir fel så att de får med sig mer pengar än vad man från början kom överens om. Några vill kramas och andra kladdar glass på dina kläder. Det finns även fall där de visar upp lappar eller kartor för att får en vägbeskrivning.

– Man kommer med en karta och vill att man ska visa vägen. Så är det flera stycken, någon som distraherar med en karta och en som stjäl, berättar Peter Adlersson.

I dessa fall rör det sig ofta om ligor som ligger bakom stölderna och det är väldigt utstuderat.

Ett annat modus är dansmetoden.

– Vi har haft en del ungdomar som har kört det här med att man dansar och är glada och är närgånga, säger Peter Adlersson.

På så sätt kommer de nära sina offer och kan på så sätt lyckas komma åt värdesaker utan att offret förstår vad som händer.

Generellt sett ökar risken att bli utsatt för en fickstöld eller väskryckning i större folksamlingar. Exempelvis ökar antalet brott under Gothia Cup och större konserter.

– När det är mycket folk i omlopp, då är det lättare att smälta in, säger Peter Adlersson.

Just Avenyn är den gata i Göteborg där det är överlägset störst risk att råka ut för dessa brott.

– Det ligger mycket krogar och uteställen där och det kan ske mycket om man är ute och kanske druckit lite. Det rör sig mycket folk och det är mycket fest och man är kanske inte lika uppmärksam, säger Peter Adlersson som en förklaring.

– Ska man gå på krogen så kanske man inte ska ha med sig alltför mycket värdesaker. Man kanske bara ska ta med ett kontokort i en säker ficka.

Det gäller alltså att vara försiktig med sina värdesaker.

– Man måste givetvis ha väskan stängd och uppsikt över den. Det är samma om man har en plånbok som utstickande ur en ficka. Ha värdesaker i fickor som du kan stänga för då lär du märka det. De är ganska skickliga de flesta som håller på med det här så det gäller att vara vaksam, säger Peter Adlersson.

Mest läst