Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/4

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Här sker flest inbrott i Göteborg

  Bostadsinbrotten i Storgöteborg ökar stadigt. Särskilt observanta bör medborgarna vara just nu, under den mörka februarimånaden. Tjuvarnas favoritområden är Björkekärr och Grimmered.

  Kurvan för egnahems- och lägenhetsinbrott pekar uppåt:
  Från 1 421 (2014) via 1 622 (2015) till fjolårets slutnotering på 1 802.
  - Först och främst har vi en växande internationell multikriminalitet. Det kan handla om stölder av båtmotorer och bildelar, men det syns också i statistiken över inbrott i fastigheter, förklarar kommissarie Niklas Svensson.
  Han tillägger:
  - Det här är personer som agerar över stora geografiska ytor. När vi börjar nysta upp deras verksamhet, befinner dom sig i regel någon helt annanstans. Trots att de ibland lämnar avtryck, saknas dom ofta i våra register. Den där gamle gråtjuven med randig tröja och liten mask framför ögonen, honom möter vi inte längre.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Tre stora kategorier

  Bortsett från proffsen är det, något förenklat, ytterligare två kategorier förövare som dominerar:

  • Mindre ungdomsgäng ute efter kontanter och spänning.
  • Missbrukare som ganska oplanerat klappar in ett fönster och stjäl de föremål som råkar stå närmast innanför.

  GP presenterar här intill inbrottssiffrorna för Göteborg och sex av kranskommunerna.
  I topp (eller snarare i botten) ligger två primärområden, från vilka det även under de senaste fem åren kommit in ett rikligt antal anmälningar.
  Varför sticker Björkekärr och Grimmered ut i dessa sammanhang?
  - Omständigheter som styr är mängden egnahem, om villorna eller radhusen är obebodda dagtid, huruvida det är någotsånär insynsskyddat och i vilken mån brottslingarna tror sig kunna hitta värdesaker, svarar Niklas Svensson.

  Nära trafikled - och Östra

  Ulf Merlander, lokalpolischef i Nordost, kompletterar bilden:
  - Närheten till en större trafikled har betydelse. Det ser vi både när det gäller Björkekärr och Sävedalen. Det ger en möjlighet att ta sig ut ur ett bostadsområde och sedan försvinna i hög hastighet. Dessutom bor det ju hyggligt kapitalstarka människor där, hos vilka tjuvarna förväntar sig att finna guld, smycken, datorer och alkohol.
  En annan faktor att ta med i beräkningen är Östra sjukhuset.
  - Många tunga narkomaner besöker området, eftersom de eller deras kompisar är patienter vid beroendekliniken. Det är en grupp som inte sällan gör inbrott för skrapa ihop pengar till heroin, konstaterar Ulf Merlander.

  Vapnet heter grannsamverkan

  Det entydigt mest framgångsrika vapnet i kampen mot bostadsinbrotten är, enligt polisen, grannsamverkan.
  Just där som de boende hjälper varandra att hålla uppsikt i en mer organiserad form har denna typ av brott, enligt Brå, reducerats med en fjärdedel.
  - Bästa sättet är att konfrontera okända personer på din egen gata. Gå fram och hälsa, titta dom i ögonen, fråga om de vill ha hjälp med något, tipsar Niklas Svensson.
  Den som blivit – och känner sig – tydligt identifierad brukar inte begå brott i samma kvarter.

  Minskning i södra Göteborg

  I polisområde Syd, där Niklas Svensson jobbar som kommunpolis, har trenden brutits genom grannsamverkan, olika informationsprojekt och annat brottsförebyggande arbete.
  - Vi i de södra delarna av stan hade tidigare ungefär 60 procent av Storgöteborgs alla bostadsinbrott. Idag är vi nere i 40 procent. Å andra sidan är detta en brottslighet som inte försvinner, den bara flyttar runt. Nu har den istället stegrats på andra ställen, säger Niklas Svensson.
  Ett annat hjälpmedel som fungerar bra är dna-märkningen. Den förhindrar inte själva handlingen, dock ökar den radikalt chanserna att få tillbaka stulet gods.
  Polisen kritiseras emellanåt för att det inte räcker med ett inbrott för att en patrull ska komma ut och ta upp en anmälan. Är det så?
  - I enstaka fall stämmer det tyvärr. Fast i min värld är detta en brottslighet som vi måste åka ut på. Alltid, utan undantag, avslutar Niklas Svensson.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.