Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Här sker de flesta sextrakasserierna

De flesta sexuella trakasserier i Göteborg sker centralt, i krogköer och på hållplatser. Nästan bara kvinnor anmäler. – Mörkertalet är otroligt stort, säger polisinspektör Håkan Löwberg vid Göteborgspolisen.

Smekningar längs låren, en tafsande hand på rumpan eller brösten. Någon som trycker sig lite för hårt mot någon annan framme vid bardisken.

– Sexuellt ofredande är olika former av tafsande som går över gränsen, säger Håkan Löwberg, polisinspektör och brottsförebyggare vid citypolisen.

Läs också: Tjejerna om allt tafsande på stan: Hur tänker killarna?

Förra året anmäldes 233 fall av sexuellt ofredande, riktade mot personer som är 15 år eller äldre, till polisen i Göteborg. Då är blottning exkluderat. GP:s sammanställning visar att merparten, 80 brott, anmäls i samband med händelser i centrum.

De fem senaste åren har antalet anmälningar legat på ungefär samma nivå, på mellan 228 och 266 polisanmälningar. En topp inträffade 2010 då 342 sexuella ofredanden anmäldes.

Merparten av trakasserierna sker i offentliga miljöer, enligt Håkan Löwberg. Sexuellt ofredande i bostäder är mindre vanligt. Flitigt förekommande miljöer där det tafsas är busshållplatser och krogköer. Gärningsmännen är ofta påverkade.

– Det kan vara att man trycker könet hårt mot en person eller känner med handen, säger han.

Enligt Håkan Löwberg är mörkertalet stort – kanske för att sexuella trakasserier blivit vardag för många kvinnor.

– Vi vet ju hur det ser ut i samhället i dag. Man anmäler egentligen inte småsaker längre, utan det får vara något som känns riktigt kränkande och upprörande, säger han.

Och fortsätter:

– Många kvinnor som blir utsatta säger att de inte bryr sig om personen slutar när de säger till.

Bara 20 av förra årets polisanmälningar om sexuellt ofredande gällde män som drabbats. Håkan Löwberg tycker att det är en rimlig fördelning, då kvinnor är betydligt mer utsatta än män.

– På samma sätt är det absolut inte för män som för kvinnor, säger han.

Polisen har svårt att utreda den här typen av brott, förklarar Håkan Löwberg. Förövarna försvinner många gånger från platsen innan polisen hinner dit.

Signalement och andra uppgifter kan vara vaga, inte minst när övergreppet skett i den alkoholstinna krogmiljön.

– Det är trångt i krogkön eller om det sker på Ullevi eller på spårvagnshållplatsen. Egentligen är det få som är dömda för detta.

Även om en utpekad gärningsman finns, kan det vara problematiskt för polisen att gå vidare med utredningen.

– Ord står mot ord. Det är sällan som det finns något vittne. Det är ju två personer som känt av varandra, så att säga, säger Håkan Löwberg.

Något som förvånar honom är att brotten sker så utspritt i centrala Göteborg, i tid såväl som rum – och att antalet anmälningar inte tycks öka vid stora evenemang.

– Tittar vi på centralen, Avenyn, Nordstan och krogar så finns det inget som sticker ut. Inget särskilt evenemang eller om det är fullt på Ullevi. Det är väldigt jämt med max fem fall på varje ställe. Jag trodde att det skulle öka när ungdomar och berusning är inblandat, säger Löwberg.

FAKTA: Här begås brotten

Sammanlagt anmäldes 233 fall av sexuella ofredanden mot personer, 15 år eller äldre, i Göteborg 2015. 20 anmälningar gällde män som utsatts, resten var kvinnor.

20 av brotten ska ha skett på ospecificerad plats.

80 brott har rapporterats i de centrala stadsdelarna.

133 brott har rapporterats på Hisingen och i de sydvästra samt nordöstra stadsdelarna.

Straffet för sexuellt ofredande är böter eller fängelse i högst två år.

De senaste fem åren har antalet anmälda brott legat på ungefär samma nivå i Göteborg.

Källa: Polisen

Bild - 2
Håkan Löwberg är brottsförebyggare vid citypolisen i Göteborg.
Mest läst