Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
A-ha! Julia Stenborg förstår hur hon ska vika sin kub efter Barbro Mårdbrinks genomgång.

Här pluggas matte – utan några böcker

Matteböckerna är utslängda. Under ett år ska treorna på Landvetterskolan bara arbeta med praktisk matematik. - Vi har lärt oss massor av olika grejer. Kvadrater och kuber och så. Det är jättekul, säger eleven Julia Stenborg.

Med start i augusti har hennes klass och parallellklassen på Landvetterskolan haft mattelektioner tre gånger i veckan – helt utan böcker.

- Det kräver mycket planering. Vi har avsatt två och en halv timme varje vecka, men det blir mycket lättare sen i klassrummet, säger klassläraren Katarina Eliasson.

Barbro Mårdbrink är kvinnan bakom projektet. Sedan 1998 har hon varit Härryda kommuns matematikutvecklare. Sedan hösten 2008 finns ytterligare tre sådana tjänster på 20 procent i Härryda. Barbro har fortbildat lärare, haft specialgrupper i matematik och skapat en mattestuga på Landvetterskolan fylld med laborativa hjälpmedel.

- Matte handlar om att lösa problem och då behöver vi föra matematikdiskussion med eleverna. Lärarna måste våga släppa läroboken ibland, det är då eleverna får en förståelse för vad matte är, säger Barbro Mårdbrink.

Hon finns med i treornas klassrum vid varje tillfälle. När GP hälsar på är uppgiften att bygga tredimensionella figurer. Eleverna slänger sig med orden tetraeder, kuber och oktaeder som om de känt till dem hela livet. För det heter ju inte fyrkant.

- Nej, kvadrat ska det vara, säger eleven Oskar Carlbom under genomgången.

Barbro Mårdbrink tror att projektet kommer att öka elevernas kunskap om matematik och samtidigt motverka det intressetapp som forskningen visat kommer i fjärde och femte årskursen.

Resultaten på Landvetterklassernas centrala prov till våren ska jämföras med en annan trea från Härryda kommun som arbetat på ett mer traditionellt sätt med läroböcker.

- Vi kommer att fortsätta på egen hand nästa läsår, säger Katarina Eliasson.

- Och jag hoppas jag kan vara med i planeringen, säger Barbro Mårdbrink.

Fotnot: Tetraeder är geometrisk figur bestående av fyra trianglar. Kuben består av sex kvadrater och oktaeder består av åtta trianglar.

Mest läst