Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

95062
Berith och Bengt Wikman från Mölndal tillhör långliggarna på Åsa camping.

Här har de sitt paradis

Berith och Bengt Wikman har hittat sitt paradis på jorden. I en 28 kvadratmeters villavagn, på Åsa camping & havsbad, njuter de av livet från april till september.
Paret Wikman från Mölndal är stamgäster i Åsa sedan elva år.
-  Här lyser alltid solen, säger Bengt Wikman och hustru Berith tillägger att allt blir okomplicerat och lättsamt när man sommarbor på deras vis. Grannarna lär man känna inom en timma, städningen går att klara av nästan i förbifarten och havet ligger på gångavstånd.

- Det är ett härligt miljöombyte. Ändå har vi bara fem mil hem, så det är snabbt gjort att titta till allt därhemma också, säger Berith Wikman och bjuder in oss i den komfortabla vagnen med vardagsrum, två sovrum, tvättrum och kök.

- Här har vi allt vi behöver. Men mesta tiden tillbringar vi utomhus, säger Bengt och pekar ut mot träverandan och den välklippta gräsmattan innanför trästaketet som omgärdar deras campingtomt. Löjtnantshjärtan blommar i rabatten och murgrönan slingrar sig uppför flaggstången där den svenska flaggan smattrar i vinden.

Pensionärsparet från Mölndal tillhör de mest typiska campinggästerna i Åsa så här års.
- Majoriteten under försäsongen är människor som bor högst en timmes resväg härifrån. På vardagarna är det huvudsakligen pensionärer, på helgerna kommer barnfamiljerna, säger campingvärden Peter Angergård när han bjuder på kaffe och nybakta wienerbröd innanför receptionen.

Peter och hans hustru Annika Friberg arrenderar, sedan två år, den kommunägda campingplatsen.
Peter har ett långt förflutet i branschen. Men under många år, bland annat som driftschef för Lisebergs Gäst AB med flera campingplatser i Göteborg, blev det mest sammanträden.

Nu njuter han av att trimma gräsmattor, småprata med gäster, tipsa om utflyktsmål och fixa andra praktiska saker igen.

Precis som de flesta andra i branschen har Peter konstaterat att förhandsbokningarna ökat i år, jämfört med förra året.
- Jag har redan tvingats sätta stopp vissa veckor, säger han men tillägger att han bara förbokar högst 50 procent av platserna. Resten måste vara lediga.
-  Människor ska kunna komma spontant och boka plats för natten, eller förlänga vistelsen om de trivs.

Hela västkusten från Bohuslän till södra Halland har betydligt fler säsongsboende än övriga landets campingplatser. Att värna den rörliga campingen blir därför en balansgång för campingvärdarna.

Peter Angergård har 225 platser, varav 95 säsongsplatser, i Åsa. Det finns behov av betydligt fler platser i Kungsbacka kommun, säger han.

- Göteborg och Mölndal har 1 800 campingtomter, Varberg tre gånger så många. Om Göteborg ska växa turistmässigt så måste de öka campingen. Antalet platser borde fördubblas och Kungsbacka skulle kunna ta en del av den marknaden om man ordnar allmänna kommunikationer.

-  En pendelstation i Åsa vore toppen, säger han. Då skulle Åsa vara ett ännu attraktivare alternativ för turister som både vill uppleva svensk natur, havet och storstaden.

Årets säsong har börjat bra. Vädret var strålande under valborg, hyggligt vid Kristi himmelsfärd och ser ut att bli strålande igen i pingst.
- Det påverkar också säsongen. Människor som får en positiv upplevelse av camping behåller den bilden även om sommaren blir regnig. Det sista som överger en svensk under en regnig sommar är hoppet. Alla tänker; "det blir nog bättre snart".

Någon ökad rusning av utländska turister, till följd av den svagare svenska kronan, har han inte sett hittills.
-  Det är ju lågkonjunktur i hela Europa. Att svenskarna semestrar mer i Sverige märker vi, men det dröjer nog innan, exempelvis, tyskarna kommer hit bara för att kronan är billig. Tyskarna kommer för naturupplevelserna.

-  Jag tycker att Halland borde marknadsföra sig annorlunda på kontinenten. Våra sandstränder lockar inte speciellt. De har ju hela Medelhavet att åka till. Däremot har Hallands inland massor av utfyktsmål som är fantastiska i andra européers ögon.

-  Vi hade en holländsk familj här, som skulle stanna en natt. Sedan de fått utflyktstips av mig och Annika stannade de i nio dygn. Varje morgon kom de och ville ha tips på fler platser.

Den här dagen har Hannah och Gerrit Wagener med dottern Mia, 15 månader, parkerat på Åsa camping. De är spontangäster, har aldrig varit i Åsa förut, men gillar generellt att campa i Sverige. De är här för naturens skull och för att de gillar den svenska livsstilen, säger de. Här är folk avslappnade.

Förmodligen har de haft tur och mest träffat livsnjutare som Berith och Bengt Wikman från Mölndal.
Mest läst