Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

"Här finns smitvägarna"

Förra veckan publicerade vi kartan över trängselskattstationerna. Och jag vet precis vad ni tänkte när ni såg den. Var finns smitvägarna?

I snömodden på Nordanvindsgatan i Kvillebäcken stod tre gubbbar i brandgula jackor och försökte få igång en liten traktor med snöplog.

De såg Kents kameror och frågade skrockande om vi kom från Traktorjournalen. Men när vi sa att vi var ute och undersökte smitvägar var det slut på gemytet.

- Nej! Tala inte om detta nu! Vi vill väl ha våra smitvägar ifred.

Förståelsen för trängselskatten var densamma som temperaturen denna dag: noll.

- Varför ska de stänga av hela Hisingen? Är detta centrala stan?

Zonen är noga utstuderad. De ansvariga har hängt över kartorna sedan den 3 september. Det gäller att få trafiken dit man önskar. Målet har varit att få en helt tät zon utan några smitvägar.

Förslaget som presenterades i förra veckan är inte helt spikat. Men vi utgick från det som finns. Man kan slå fast att de lyckats ganska bra. Men inte helt.

I Kvillebäcken hittade vi en klockren passage: lokalvägen som går parallellt med Hjalmar Brantingsgatan (betalstation). Via den tar man sig in på Wieselgrensplatsen. Från Björlandavägen kan man köra via den lilla Blackevägen.

Tidigare hade vi hittat tre andra smitvägar.

* Emigrantvägen vid Stena som går parallellt med Oscarsleden.

* Matildebergsgatan, den lilla villagatan som mynnar på Fredriksdalsgatan.

* En passage förbi zonen från E20 och E45 norrifrån via Skårsgatan. Kräver dock en avancerad U-sväng.

På en liten gata på Hisingen träffade vi en kvinna som hade svårt att dölja sin irritation:

- Jag bor i Backa och är sjukpensionär. Jag har inte råd att betala så fort jag ska någonstans, kan inte ens åka till Backaplan och handla. Det är för jävligt, man blir isolerad. Det är inte juste.

Hon klev in i sin rostiga Volvo 340 och körde in i det område som i framtiden kommer att vara ett Göteborg med den nya tidens ringmur.

Jodå, det finns ännu en smitväg. För den djärve. Den går förbi betalstationerna vid Lindholmen.

Från väster kör man Ceresgatan förbi Sannegårdshamnen. Där blir gatan ett busskörfält, men det är bara 50 meter fram till Gamla Ceresgatan som går parallellt fram till rondellen med betalstationen, som undviks genom att svänga höger in på Kunskapsgatan, sedan vänster förbi Backa Teater, rakt fram mot kajen och därefter vänster.

Här känns det inte riktigt som en bilväg, om vi ska vara ärliga. Men det står faktiskt inga skyltar om förbjuden fordonstrafik. Känslan kvarstår vid passagen förbi Lindholmen Science Parks huvudentré.

Man rundar huset och kommer liksom bakvägen in på en parkeringsplats som man sedan med lite trixande kan leta sig ut ifrån via Teorigatan och vips så är man på Lindholmsallén.

Men det kanske finns någon måtta på den civila olydnaden. Eller?

Mest läst