Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

seglare
Nicklas Dackhammar - bäst i Sverige.

Här finns framtidens seglare

SEGLING: En blick in i framtiden var det. Ungdomarna som skall ta över. De som seglar med entusiasm upp till relingen.
Svensk seglings problem är alla som hoppar av efter optimisttiden.
- Visst är det ett stort svinn. För oss gäller det att få så många som möjligt att fortsätta segla i andra klasser med nya båtar som ger andra utmaningar, säger förre förbundskaptenen Björn Johansson.
Numera jobbar Johansson på seglingsgymnasiet i Lerum.
-Vi försöker skapa ett nytt landslag.
Ämnen saknas inte, det såg vi på Kungsbackafjorden utanför Gottskär i går där JSM seglas. Klassiska kappseglingsvatten. Och visst är det mäktigt när 250 optimistjollar ger sig iväg. Efter sedvanligt tjyv och rackarspel före starten. Vissa hittar rätt position, andra har räknat fel på klockan och kommer snett, några går över linjen för tidigt och tvingas vända.
- Men det är roligt med en sådan här bredd. Allt från nybörjare som gör sin första regatta till VM-seglare, säger tävlingsledaren för optimisterna Ulf Johansson.
Outstanding så här långt har 15-årige Nicklas Dackhammar från Hjuvik varit. Undantaget första seglingen med en 13:e plats.
- Det var riktigt dåligt, säger Nicklas.
Efter det har han spottat upp sig. Fyra raka segrar och nu återstår fem seglingar. Det påstås att Dackhammar är den bäste optimistseglaren i Sverige.
Hur blir man det?
- Antagligen hänger det på träningen. Från tio år tränade jag tre gånger i veckan plus tävlingar under helgerna. Nu gör jag sista säsongen i optimist och tränar bara en gång i veckan.
Vad skall du segla när du blir stor?
- Ingen aning, har inte funderat på det ännu. Men nästa år blir det E-jolle. Har testat med brorsans båt. Sedan kanske jag satsar på Laser.
Innan Nicklas lägger av med optimisten blir det VM igen. Den här gången i schweiziska S:t Moritz. Tillsammans med tre andra svenska seglare.
- Förra gången, på Kanarieöarna 2003 blev jag nia. Och vid EM 2004 i Stockholm var jag tvåa.
Kanske dags för toppen den här gången.
De flesta av de yngre har en bit kvar upp till Dackhammars klass. Med långa ensamma seglingspass i alla slags väder. Under onsdagen seglades det exempelvis åtta timmar i Gottskär. I sol och värme, men det är det inte alltid. I går nöjde man sig med två seglingar. Kanske på grund av bleken på morgonen, men brisen kom exakt till första start.
Fantastiskt att se alla de här ungdomarna som kämpade ute på sjön. Fältet spred sig blixtsnabbt. Tufft att jobba längst där bak, att få grejerna att fungera som man tänkt vilket de inte alltid gör.
Hur många som kommer att finnas med i prislistorna om några år är svårt att sia om. Precis som i alla andra idrotter utvecklas utövarna olika. Först kan det vara oerhört kämpigt, sedan lossnar allt plötsligt. När det sköna inträffar gäller det att inte ha hunnit lägga av. De som trots allt hunnit göra det har i alla fall kunskaper för livet med sig.
Ett stort antal kommer att segla vidare. För visst var det framtiden vi såg.
Mest läst