Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
to_faktumdjur_01
Gapa stort. Veterinären Katrin Dec kollar hur läget är med hunden Greta. Ägaren Lars-Olof tittar på.

Här får bästa kompisen hjälp

Greta och Svante är två älskade djur som liksom husse och matte inte har en permanent adress. Under söndagen bjöd djursjukhuset på gratis koll av husdjur till Faktumförsäljare.

Det doftar kaffe inne på mottagningen till Anicura Västra djursjukhuset. En hund med munkorg skäller, men Greta ligger still vid husse Lars-Olofs fötter.

- Hon är min bästa vän och en duktig sorkjägare, säger Lars-Olof, som tycker att det räcker med förnamn.

Han beskriver blandrashunden Greta som en "förbättrad schäfer".

- Jag skulle aldrig vilja ha en renrasig schäfer i dag. Framben som en giraff och bakben som en tax. Det är klart att det bli problem.

Greta är kärnfrisk, men hon behöver vaccineras, avmaskas och gå igenom en hälsokontroll. Lars-Olof brukar komma till djursjukhusets öppna dag för Faktumförsäljares husdjur varje år. Han bor på en camping i Bollebygd tillsammans med Greta.

- Det är älg i skogen. Jag tror inte att jag skulle våga gå ut utan henne. Hon vaktar för allt och är en trygghet.

Lars-Olof blev av med sitt jobb som sopåkare när Renova köpte upp företaget han jobbade på.

- Det ville ha allt utom personalen. 2003 tror jag att det var. Sen har jag sålt Faktum och gått i olika åtgärder. Nu är jag i Fas 3, det är rena slaveriet. Ganska meningslöst jobb.

Greta är en vän och en tröst. Nu ska hon in till veterinär Katrin Dec. Hon känner igenom Gretas päls och undrar om hon har lagt på sig.

- Nejdå, hon har vägt 27 kilo de senaste åren, försäkrar Lars-Olof.

Katrin Dec går och hämtar en spruta mot kennelhosta. Greta börjar tycka att det är nog nu, men Lars-Olof kliar henne i nacken och hon väntar tålmodigt. Hundpasset fylls i med den nya vaccinationen.

- Vilken ordning och reda, säger veterinären och klappar Greta innan hon slutligen får en illasmakande avmaskningstablett som hon grinar illa åt.

Vid kaffet och bullarna står Camilla Danielsson med burmakatten Svante i en resebur.

- Det är bäst att han är där inne. annars blir väl hundarna galna, säger Camilla.

Hon öppnar dragkedjan tills de gnistrande ögonen och den mörka pälsen syns. Svante jamar.

- Han är lite överviktig och så har vi fått ett återbesök för att ta bort tandsten. Sånt täcks inte av försäkringen och det kan bli ett riktigt dyrt kalas.

Bredvid kattburen står en säck med dietfoder. Camilla berättar att hon hade en schäfer förut, men att hon är så glad i sin katt.

- Han är görgo. Det är så skönt att komma hem till honom.

Hon bor på ett provkontrakt i en kommunal lägenhet. Klarar hon det utan anmärkning går det så småningom över i ett förstahandskontrakt.

- När jag blev av med lägenheten i Bergsjön 2004 fick jag flytta till ett boende där jag inte fick ha med hunden. Det krigade jag mig till och fick rätt i kammarrätten. Det var jobbiga tio månader.

Camilla Danielsson säljer Faktum, men har ett uppehåll just nu. Att få komma med Svante till djursjukhuset betyder väldigt mycket för henne.

- Nu ska jag dricka upp kaffet också.

Faktumdagen på djursjukhuset hålls för nionde året i sträck. Till väntrummet kommer en ström av, framför allt hundar. Katrin Dec kollar snabbt i datorn.

- Vi har 47 inbokade nu. Det är mycket förebyggande vård med vaccinationer och hälsokontroller, säger hon.

Lars-Olof har träffat några kompisar och står och pratar utanför entrén. Greta ligger och spanar över gräsmattan. Snart bär det av hem till campingen i skogen.

Mest läst