Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Här är världens mest diskreta färg

Den mest diskreta färgen i världen är något oväntat grå. Forskningen visar även att alla människor är orangea.

För att få den mest diskreta färgen har man tagit en grå nyans som är blandad med orange. Det hävdar företaget Coloplast som tagit fram färgen och nu söker patent på den.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Man skulle kunna beskriva den som en grå skuggfärg, det var det vi försökte efterlikna, säger Jakob Bendix.

Han är industridesigner och produktutvecklare på Coloplast och är den som tagit fram färgen. Under veckan deltar de i en mässa på Svenska mässan där de visar upp färgen på olika textilier. Projektet har pågått under tre års tid för att hitta en färg som passar bäst att ha närmast kroppen. Färgen är framtagen för att användas på stomipåsar. Den inte lämnar några skuggor och således är helt neutral.

Tidigare forskning kring diskreta färger hade fokuserat på att försöka hitta en färg som är så lik hudens som möjligt. Under arbetet med att ta fram färgen kom det även fram en annan oväntad upptäckt. Alla människors hud har samma orangea ton, skillnaden ligger bara i hur mörk eller ljus den är.

- Det var en minst sagt förvånande upptäckt. Vi har även kommit fram till att ögat är känsligt för ljust orangea färger, hudtoner. Man ser exempelvis på ett barn om de är varm, kall, glad eller ledsen beroende på hudtonen, säger Jakob Bendix.

Om man själv vill måla om hemma i världens mest diskreta färg är det än så länge svårt. För färgbeteckningen är fortfarande en hemlighet. Men om man får tag i färgen kan man alltid kopiera den, patentet på färgen gäller nämligen bara på stomipåsar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.