Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/17

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Här är trädgården där barnen får ta plats

  Linda Vikgren är trädgårdsälskaren från Norrland som flyttade till Lindome. Tvillingarna Sigge och Hugo, 6 år, och Elmer, 4 år, inspirerar henne att skapa roliga och nyttiga trädgårdar för både barn och vuxna.

  – När jag kom till Göteborg hade jag inte sett blommande vitsippor i verkligheten och Azaleadalen om våren i Slottsskogen blev en otrolig upplevelse för mig. Där jag kommer ifrån utanför Skellefteå, har vi nästan bara björk och tall, säger Linda.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Trädgård hade de i alla fall hemma i Byske. Fadern odlade grönsaker och mamma planterade sommarblommor. I sin egen trädgård har hon grönsaksodlingar, sommarblommor och mycket annat.

  Linda är lärare och webbdesigner, men hon går just nu en trädgårdsutbildning för att kunna sadla om och på heltid hjälpa andra med sina trädgårdar.

  När vi träffas är det en fin sensommardag och vi sitter i en av sittgrupperna på baksidan av hennes och maken Kristers villa i Valås. En spaljé helt täckt av klätterhortensia ger behagligt vindskydd blåsiga dagar och skön skugga en dag som denna.

  – Klätterhortensian fanns redan när vi kom hit 2005 och vi hade tänkt flytta på den men är glada att vi lät den vara kvar. Våra sittplatser som vi har lite varstans i trädgården kom till när barnen var mindre. Vi placerade dem så att vi skulle ha uppsikt över barnen. Under en period hägnade vi in den här delen av trädgården med kompostgaller, så att de små höll sig på den här sidan och vi slapp springa efter dem hela tiden, säger hon.

  I Sverige vill vi ha sol så mycket som möjligt på sommaren. Vi har ju för det mesta för lite av den varan. Men när man har små barn, speciellt spädbarn är det bra att tänka på att det finns solskydd vid sittplatserna. Ovanför oss skyddar en vit segelduk mot både regn och solstrålar.

  När de kom hit till huset fanns det planteringar och en stor gräsmatta i en backe upp mot skogen som ägs av kommunen. Nu har gräsmattan krympt till förmån för både planteringar och ungarnas aktiviteter. Vi ser sandlådan, träbänken att sitta och måla vid och badpoolen som värms upp med solfångare. En liten bit av gräsmattan är helt plan och gör det möjligt för killarna att spela boll. En bit upp i skogen finns ett bra klätterträd och en äventyrsbana som Linda har konstruerat tillsammans med barnen.

  – Vi har bundit rep av jute att balansera på och satt stegar att klänga i mellan träden. Det blev en äventyrsbana som har varit mycket populär, säger Linda.

  På andra sidan huset ligger familjens grönsaksodlingar. Där odlar Linda bland annat potatis, kål, ärtor, morötter, bönor och pumpa i olika pallkragar. Varje år flyttar hon de olika grönsakerna ett steg till nästa grupp av pallkragar. Det kallas för fyraårig växtföljd och är ett bra sätt att förhindra ohyra och förbättra jorden.

  En bit bort är barnens pallkragar där de har planterat sina favoritgrönsaker. Hugo gillar morötter och rädisor. De har han ätit upp för länge sedan. Sigge tycker speciellt om pumporna, för de blir ju så stora! Men denna säsong har sniglarna gillat dem lika mycket, så det har inte blivit mycket med dem. Elmer den yngste är den av de tre som är mest intresserad av odling.

  – Han är ofta med mig i trädgården, säger Linda och visar mig hans pallkrage där bland annat två majsplantor sakta vajar i vinden.

  – Vi sådde flera men det är de här som har kommit upp. Vi hoppas att de ska hinna mogna.

  Barnen bestämmer själva vad de vill ha i sina land. Ofta tröttnar de på att gräva och plantera och då petar Linda ner det som fattas. I år blev det ärtor och bönor som växer fort, går att äta direkt från landet och som det inte brukar vara några större problem med.

  – Att sköta en trädgård när man har små barn har sina sidor. Det är sällan enkelt och går inte alltid smidigt. Det gäller att fånga upp dem när de visar intresse i korta stunder. När de är i trädgården måste det ske på deras villkor. Det viktiga är inte vad som blir gjort utan att de är ute och har kul, säger Linda.

  Så det här med att misslyckas är ingen stor sak. Det händer både barnen och de vuxna. Det är sådant man lär sig av, menar Linda.

  Mat är väsentligt inte minst när man har småbarn. Linda och Krister har börjat bygga ett utekök kring gasolgrillen. Strax intill har de också ett eldfat där de kan elda med lite spillvirke och grilla falukorv.

  – Särskilt på vintern när mycket kläder ska på och av varje gång man ska ut, är det bra att kunna laga maten ute. Fina vinterdagar är det synd att behöva gå in och ta av sig allt. Då kommer man kanske inte ut igen, säger hon.

  Läs också: Snabbguide: Året i trädgården

  Trädgårdsarbete ska vara trevligt och skönt och Linda tycker att småbarnsföräldrar måste tagga ner sina egna ambitioner under småbarnstiden.

  Hon avråder från att starta de stora projekten under den tiden, kanske bara ta itu med något nytt i trädgården varje året. De superfina odlingarna får vänta till barnen blir större.

  – Man kan börja göra i ordning kring uteplatsen där familjen är mest och sen göra en del varje år om man hinner och orkar. Och passa på att göra ett rejält röj när till exempel far- eller morföräldrarna är på besök och tar hand om barnen. I övrigt ha med ungarna på det de klarar av och tycker är roligt, säger Linda.

  Små barn gillar att vara med och göra saker med vuxna. Som att hjälpa vuxna att ösa grus på nya grusgången, med egna skottkärran. Eller att gäva stora hål i jorden med en spade i passande storlek. Och att odla det som är lätt att hålla i en liten hand.

  – Som potatis och blomsterlökar om hösten, tycker Linda.

  Linda har gjort en liten stig hon kallar för blåbärsstigen och som snirklar bredvid gräsmattan längs med skogskanten. På sidorna händer något under hela säsongen. Först ut på våren är vitsipporna, sedan kommer lungörten och flocknävan. Nu på sensommaren kan barnen plocka bär från många olika sorters amerikanska blåbär. Senare får de fantastiska höstfärger.

  – Det är roligt med det som går att äta. Runt platån där poolen står har vi smultrontuvor och här framför oss ett par uppstammade vinbär, i plocknivå för barnen. På andra sidan huset finns äppleträd med goda äpplen och där borta finns björnbär i massor, men de buskarna är så taggiga att ungarna knappt kan plocka dem. Vi är på gång att plantera taggfria björnbär i höst, säger hon.

  Det är klart att det finns mycket mer att göra i trädgården. Men Linda är nöjd med den och tycker att den passar hennes familj, i den fas de är nu.

  Fakta: Barns trädgårdsutveckling

  0-1 år:

  Barn upplever trädgården med sina sinnen. Bebisar kan sitta i bärsele och vara med när den vuxne påtar i trädgården.

  1-2 år:

  Barn som börjat gå upplever världen springer, klättrar, smakar och luktar. Men tänk på att trädgården plötsligt kan vara en farlig plats. Säkra!

  2-4 år:

  I den här åldern är de nyfikna på allt och väldigt hjälpsamma. De vill vara med och göra det vuxna gör. Laga mat, gräva, snickra, odla och plocka potatis.

  4-6 år:

  Nu lär de sig behärska kroppen. De cyklar, simmar, åker skridskor, klättrar i träd och balanserar. Och de är bra trädgårdsarbetare när de vill men inte alltid för kamraterna är viktiga.

  Läs också: Så hinner du med både barn och trädgård

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.