Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Här är tio tips till din vårstädning

Vårsolen är obarmhärtig och avslöjar smutsen du inte vill se. GP har samlat tio fiffiga tips som underlättar städningen.

1 Arbeta med gravitationen. Börja med armaturer och lister och arbeta dig ner för väggar, över möbler och avsluta med golvlister och golv. Passa på att kontrollera dina brandvarnare när trappstegen ändå är framme.

2 Gardinvecken uppe vid gardinstången är verkliga dammfällor. Räta ut dem innan du rengör.

3 Tvätta inte fönstren när solen lyser på dem eftersom det främjar strimmor. Använd skrapa och vertikala drag på utsidan och horisontella på insidan. Då vet du på vilken sida eventuella ränder sitter.

Många verkar vara överens om att en hink med varmt vatten, en tesked diskmedel och en halv kopp ättika slår de flesta rengöringsmedel.

4 Soffa och fåtölj samlar mycket damm och behöver också en omgång. Ett enkelt sätt är att fukta ett lakan, lägga det över möbeln och slå med en mattpiska eller borste. Effektivare än dammsugning, sägs det.

5 Löshängande persienner kan vara effektiva när vårsolen gör entré, men de är riktiga dammsamlare. Torka persienner av trä med en nästan torr svamp med några droppar milt rengöringsmedel på. Är de av aluminium kan du placera dem på ett lakan som du lagt i en sluttning utomhus. Skrubba dem med vatten och ett rengöringsmedel som inte fräter. Använd en slang och skölj väl. Handdukstorka för att undvika rost.

6 Efter en lång vinter kan ugnen också vara i desperat behov av rengöring. Vill du undvika starka rengöringsmedel blandar du i stället lite bikarbonat med vatten till en tjock pasta. Sprid den sedan i hela ugnen och lämna den så över natten. Fukta en trasa dagen efter och torka bort smeten och förhoppningsvis smutsen med den.

7 Solstrålarna når väl oftast inte kakelfogarna i duschen. Passa ändå på när du är i farten. Blanda bikarbonat och ättika plus lite potatismjöl till en pasta. Lägg pasta i fogarna och låt den verka en bra stund. Skrubba sen med en tandborste och skölj med varmt vatten.

8 Häng ut och vädra eller tvätta vinterkläder och förvara dem i ventilerade bomullspåsar. Plastpåsar är ingen bra idé eftersom det samlar kondens och dammpartiklar. Kanelstänger, hela kryddnejlikor och lagerblad kan fungera som alternativ till trista malmedel.

9 Risken är stor att damm och smuts bara sprids omkring om du använder en gammal dammsugare. Rengör i stället golven med en torr mopp av mikrofiber. Såpa och fuktig trasa rekommenderas om golven är riktigt smutsiga.

10 Sist men inte minst - försök ha roligt. Sätt på bra musik och dröm om vad du ska göra när allt är skinande rent. Det sägs vara en utmärkt kombination.

Mest läst