Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Här är de lägsta elpriserna

Mörkret och kylan är här – det är dags att se över elkostnaderna. Det skiljer tusenlappar mellan de billigaste och dyraste alternativen.

Strömmen är billig i dag. Både rörliga och bundna elpriser är i genomsnitt de lägsta på fem sex år, enligt statistik från Energimarknadsinspektionen, EI.

- Det är gott om vatten i magasinen och vi har haft en påtagligt varm höst, konstaterar Mattias Johansson, informatör på EI.

Var finns de allra bästa priserna just nu? Det framgår av tabellerna ovan som EI har tagit fram åt konsumentredaktionen. Vi har granskat olika avtalstyper – bundna och rörliga – för en normalstor lägenhet som drar 2 000 kilowattimmar (kWh) per år och en eluppvärmd villa som drar 20 000 kWh.

När det gäller lägenheter ligger Storuman energi bra till på bundna avtal medan Skånska energi har det lägsta rörliga priset. För villor hävdar sig Tranås energi bra i elområde 3 och Nordic green energy i elområde 4 (se faktaruta), men Karlstads energi har de billigaste rörliga avtalen.

Generellt sett är det många små bolag, ofta döpta efter sina hemstäder, som konkurrerar med låga priser. Energijättarna Vattenfall, Fortum och Eon är dåligt representerade på våra topplistor.

Hur viktigt är det att jämföra priserna? Om du bor i lägenhet och redan har ett hyfsat elavtal kan du inte spara jättemycket – kanske ett par hundralappar per år. Men om du aldrig har gjort ett aktivt val är läget annorlunda. Då har du ett så kallat anvisat pris som är betydligt dyrare än andra lösningar. Skillnaden är drygt 1 100 kronor mellan anvisat pris hos bolaget Din el och dagens billigaste ettåriga avtal.

Och för villaägare med elvärme är skillnaden förstås mycket större – drygt 8 000 kronor per år.

- Man kan spara ganska mycket pengar med ett enda telefonsamtal. Det är en lättförtjänt besparing. Själv brukar jag se över mitt avtal vartannat år, säger Mattias Johansson.

Trots detta har fortfarande var sjätte hushåll anvisat elpris.

- Jag tror att många av dem bor i lägenhet och prioriterar bort att byta elavtal. Det är så många val konsumenterna ställs inför. Resultatet är att de betalar en del i onödan, säger Johansson.

Ska man då välja fast eller bundet pris? EI vill inte utfärda något bestämt råd, men färsk statistik visar att rörliga avtal alltid har gett lägre årskostnad de senaste fyra åren. Man får gå tillbaka till 2009 och 2010 för att hitta exempel på motsatsen.

- Samtidigt kan man se bundet pris som en form av försäkring. Väljer man rörligt pris bör man ha marginaler så att man klarar av en prisökning, påpekar Mattias Johansson.

Till sist: Avgiften till nätbolaget, som kan utgöra uppåt en fjärdedel av den totala elnotan, ingår inte i vår jämförelse. Som kund kan du inte påverka nätavgiften om du inte flyttar.

Elområden

Sverige är sedan november 2011 indelat i fyra elområden. Det mest påtagliga resultatet är att kunder i södra Sverige (elområde 4), längst från de stora kraftverken i norr, får betala mer för strömmen.

Så har priset förändrats

Här är genomsnittspriserna för elavtal med ett års bindningstid, fem år tillbaka. Gäller elområde 3.

Oktober 2010117,59 öre/kWh

Oktober 2011119,98 öre/kWh

Oktober 2012107,97 öre/kWh

Oktober 2013109,60 öre/kWh

Oktober 2014104,57 öre/kWh

Oktober 201595,38 öre/kWh

Anvisat pris är högt

Den som inte har gjort något aktivt val får ett så kallat anvisat pris, även kallat tillsvidareavtal.

Jämförpriset för ett sådant avtal hos Din el (dotterbolag till Göteborg energi) är 136,75 öre/kWh vid en normal lägenhetsförbrukning på 2 000 kWh och 115,15 öre/kWh vid en villaförbrukning på 20 000 kWh.

Det motsvarar en årskostnad2 735 kronor för lägenheten och 23 030 kronor för villan – om priset står sig. Elnätavgift är inte inräknad.

Fem råd till elkunden

Kolla när ditt nuvarande avtal löper ut – att bryta det i förtid kan vara dyrt.

Utgå från den egna ekonomin och välj avtalstyp därefter.

Jämför sedan priserna. Använd gärna elpriskollen.se.

Fråga alltid efter jämförpris, då vet du att allt ingår. Om du erbjuds rabatt, kolla vad priset är när rabatten upphör.

Kolla uppsägningstiden.

Källa: Energimarknadsinspektionen

Mest läst