Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

cledare.jpg
Annie Lööf, Anna-Karin Hatt och Anders W Jonsson.

Här är Centerkandidaterna

På torsdagen presenterade valberedningen de tre kandidater som vill efterträda Maud Olofsson.

Det blev som väntat Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Annie Johansson och IT-minister Anna-Karin Hatt, samt riksdagsledamoten och barnläkaren Anders W Jonsson, som av valberedningen presenterades som kandidater till partiledarposten efter Maud Olofsson.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Anna-Karin Hatt angav flera skäl till varför hon vill bli centerledare. Hon vill att även andra ska kunna göra den klassresa hon själv gjort "från en stenig bondgård via internationellt biståndsarbete till regeringen".

-Jag vet hur det är att växa upp med en psykiskt sjuk pappa som blivit lämnad i sticket av sjukvården. Jag vet hur det är att leva som ensamstående med två barn. Jag har lett två företag som vd och vice vd och jag har lärt mig politiken inifrån och varit med i formandet av alliansen sedan 2004, angav hon som egna meriter.

-Vi har blivit för smala och begränsat oss till vårt departementsansvar och överlåtit livsviktiga frågor till andra, sade Hatt.

Hon är övertygad om att Centern återigen kan bli ett stort och brett allmänborgerligt parti som under Thorbjörn Fälldin på 1970-talet. Som mest hade då partiet 27 procent i väljarkåren.

-Jag är övertygad om att människor längtar efter en samhällsdebatt som omfattar långt mycket mer än ett jobbskatteavdrag 5.0, sade Anna-Karin Hatt.

Annie Johansson framhöll att hon har en stark förankring i partiet och är medveten om hur olika villkoren är för människor runt om i landet. Hon vill att Centern blir ett mer relevant och mer kreativt parti. 2022 vill hon att Centern återigen är ett 20-procentsparti.

Det finns centerpartister, däribland det tidigare statsrådet Börje Hörnlund, som har ifrågasatt om en så ung människa utan arbetslivserfarenhet kan leda partiet. Men det avfärdar Annie Johansson.

-Jag tror inte att ett förtroendeuppdrag sätts utifrån ålder utan efter vilket förtroende man har. Jag ser ju att jag har ett väldigt stort förtroende i riksdagsgruppen genom att jag är ekonomisk-politisk talesperson, i partiet genom att jag sitter i partistyrelsen och i länet genom att jag varit personvald riksdagsledamot i en av Sveriges största valkretsar två gånger, sade hon till TT.

Riksdagsledamoten Anders W Jonsson får en tuff uppgift att som okänd politiker utmana partiets två mest populära och kända kvinnliga partikamrater. Men han tror sig klara det.

-Jag kan bredda partiet inom välfärdspolitiken. Ett av de stora problemen för Centerpartiet är att vi varit alldeles för smala när det gäller politiskt innehåll. Vi har begränsat oss till näringspolitik, miljöpolitik och jordbrukspolitik. De frågor som människor upplever som angelägna handlar om hur åldringsvården ser ut, hur min gamla mormor ska få den vård hon behöver, och där har jag en gedigen kunskap som gör att jag kan bredda partiets politik.

Ingen av de tre kandidaterna har några planer på att bryta allianssamarbetet. Det har annars hörts från medlemshåll att Centern förlorat för mycket på detta. Centerpartiet ska nu ta fram en kandidatsajt på internet och ordna ett antal öppna utfrågningar av de tre kandidaterna.

Annie Johansson, född 1983, Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson. Hon är ledamot i finansutskottet, sitter i Centerpartiets partistyrelse och är vice gruppledare i partiets riksdagsgrupp.

Anna-Karin Hatt, född 1972, är IT- och regionminister sedan hösten 2010. Under förra mandatperioden var hon statssekreterare inom statsrådsberedningen.

Anders W Jonsson, född 1961, är barnläkare, riksdagsledamot och ledamot i socialutskottet.

Mest läst