Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Häktad för Landskronakvinnas död

En 23-åring som misstänks för dödsmisshandeln av en 78-årig Landskronakvinna häktades i dag, på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Detta är nu också brottsrubriceringarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det betyder att polis och åklagare nu får tid på sig till den 20 april med att höra fler vittnen och även anhöriga till 23-åringen, utan att han kan ha kontakt med dem. Åklagaren får också meddela restriktioner om besök och annat.

Lunds tingsrätt beslöt också om en personundersökning av 23-åringen.

Mannens advokat, Urban Jansson, ville inte säga på vilka grunder hans klient förnekar brott eller om han medgivit att han varit på platsen. Jansson anser inte det omöjligt att häktningsbeslutet kommer att överklagas. Han menade att häktningsbeslutet i sig är en besvikelse, men ansåg att det var bra att brottsrubriceringen inte blev mord eller dråp.

-I mina ögon är det här en händelse som närmast gränsar till en olyckshändelse. Det här är inget vansinnesdåd, sade Urban Jansson.

Spaningsledaren Tommy Lindén sade på en presskonferens i Landskronas polishus att tingsrättens beslut att häkta mannen som misstänkt för grov misshandel och grovt vållande till annans död innebär att brottsrubriceringarna mord eller dråp inte längre är aktuella för det fortsatta utredningsarbetet.

-Nu har tingsrätten sagt sitt, och det är vad vi har att rätta oss efter. Vållande till annans död är ju ett oaktsamhetsbrott, alltså ett icke-uppsåtligt brott, sade han.

Han förutser inte att brottsrubriceringen kan komma att skärpas vid en eventuell omhäktning.

-I så fall ska det hända något alldeles extra, sade han.

Den gamla kvinnan slogs ner efter en dispyt på en parkeringsplats utanför en matbutik måndagen den 29 mars.

Hon och hennes 71-årige make skulle köra in på en p-plats och tutade då på en bil som stod i vägen. I ordväxlingen efteråt slog bilföraren upp dörren mot maken, som föll omkull. Han fick sedan också ta emot slag.

När hustrun kom till hjälp fick även hon ta emot slag, som träffade så illa att hon ramlade och fick så svåra skallskador i fallet att hon två dagar senare avled på sjukhus. Maken klarade sig med lindriga skador. Gärningsmannen körde sedan i väg.

På långfredagen greps 23-åringen.