Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
761911.jpg
Majeed Waris satte två.

Häckens kross: 5-0 mot Malmö

Hur bra är Häcken? Fråga Malmö, utpekat som guldkandidat. – Det var näst intill perfekt, säger Häckentränaren Peter Gerhardsson efter 5–0.

Han kan ta åt sig en hel del av äran, för det var hans taktik som lyckades så till den milda grad. Den byggde på en tät defensiv, snabba kontringar och överraskande beslut av många spelare.
– Kreativitet är ofta mera avgörande än det intränade, anser Gerhardsson, och i dag skapade spelarna många chanser på ett överraskande sätt.
Men visst tränar Häcken, både på det ena och det andra. Ett resultat av envisa övningar är samarbetet mellan René Makondele och Waris Majeed. De svarade för två mål var, hade dessutom var sin målgivande passning.
– Waris är ju så snabb, säger Makondele, och jag hittar honom bra för att vi gör det där så mycket på träning.
Majeed var verkligen som en irriterande geting för Malmöförsvaret och grundorsaken till att målskyttet, som varit trögt på försäsongen, lossnade. Gadden var sylvass. Häckens 2–0 var en läckerhet, där Majeed fick bollen från Tom Söderberg, lurade mittbacken Pontus Jansson (två gånger om!) och målvakten Johan Dahlin innan han slog in bollen.
Peter Gerhardsson var inte lika överraskad som många andra.
– Waris har varit jättepigg på träningen och stannat efteråt för att köra avslut, berättar Gerhardsson. Och han kunde ju gjort ännu flera mål.
Med denna imponerande prestation har Häcken visat att laget kan vara med högt uppe också i årets serie. Det ser ut som att Gerhardsson har hittat sitt lag, men...
– ...så tänker jag aldrig, förklarar han. Det där med att aldrig ändra på ett vinnande lag, det är inget för mej. Jag jobbar med en trupp och har ett nytt lag för varje match. Man måste vara beredd att ersätta vem som helst, vi har alternativ överallt.
Utan ett starkt försvar skulle Häcken mera sällan få användning för sitt vassaste vapen, de snabba och finurliga kontringarna. Målvakten Christoffer Källqvist är hur säker som helst längst bak, Tom Söderberg har kommit in som en annorlunda men effektiv ersättare på vänsterbackplatsen och alla andra gör sitt. Plus lite till.
– Klart att det ger självförtroende att hålla nollan, säger lagkaptenen och säkre mittbacken Mohammed Ali Khan. Det är inte lätt att komma förbi oss.
Bara en gång tidigare har Häcken vunnit större i allsvenskan, 6–0 mot Mjällby förra året. Samma lag kommer till Rambergsvallen på torsdag.
Över 4 000 åskådare i går, många, men inte alla från Malmö. Häcken är värt fulla läktare nästa gång också.

Mest läst