Högljudd protest på konserthuset

ANNONS
|

- I mina 25 år i branschen har jag aldrig upplevt något liknande. Men jag tycker man ska vara tolerant, säger Sten Cranner, vd och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker.

Fredagskvällens konsert med Kungliga Filharmonikerna på Göteborgs konserthus blev minst sagt annorlunda. Efter det första verket började en man i publiken att protestera högljutt mot att han blev störd av en flicka i publiken.

- Han sa något i stil med "kan inte folk hålla käften". Det blev en väldigt konstig stämning, säger Magnus Haglund, GP:s recensent på plats.

Sten Cranner satt också i publiken och såg vad som hände.

ANNONS

- Det var en flicka i tonåren som var där med sina föräldrar. Hon hade någon form av intellektuell funktionsnedsättning, levde sig in i musiken och gav ljudligt uttryck för att hon tyckte om konserten, säger han.

- Jag såg att föräldrarna tog henne lite åt sidan när de upplevde att hon inte kunde hålla sig. Jag pratade med hennes pappa efteråt och han sa att hon aldrig hade varit på konsert tidigare och att han inte var helt beredd på hur hon skulle reagera.

Efter protesten från mannen i publiken fortsatte konserten. Den lilla familjen valde dock att gå ut ur lokalen.

- Då gick jag också ut och pratade med dem. Pappan var ganska pragmatisk, mamman var förkrossad. Tjejen verkade glad och hade nog inte riktigt förstått vad som hade inträffat.

Sten Cranner kände att han behövde säga något till publiken. I pausen gick han upp på scenen och sa att konserthuset är till för alla och att alla är välkomna. Publikens reaktion blev stark.

- Det blev stående ovationer i någon minut. Jag har aldrig upplevt något liknande. Jag berättade att jag hade pratat med familjen och att vi ska hålla kontakten om hur tjejen kan få fortsätta njuta av vår musik, för det var uppenbart att hon tyckte mycket om den.

ANNONS

Han konstaterar att mannens utbrott påverkade många i publiken.

- Folk var väldigt upprörda. För mig var det viktigt att säga att Konserthuset ska vara öppet för alla. Ibland händer det saker som man inte har kontroll över och det är också en del av konserten. Man är ett kollektiv som upplever konst tillsammans.

Sten Cranner betonar att han inte vet om mannen uppfattade varför tjejen lät, men han tycker att det var olämpligt att protestera på det sättet.

- Han hade kunnat komma till mig och sagt att han inte fick någon bra konsertupplevelse så hade jag hjälpt honom att hitta en lugnare plats att sitta på.

Även musikerna gav sitt stöd till Cranner efteråt.

- Jag har aldrig fått så mycket reaktioner från filharmonikerna att det var rätt att gå upp och prata om det.

ANNONS