Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gympapåse 07

För trånga, för obekväma och med för långa snören. GP:s expertpanel var kritisk när den testade höstens gympapåsar och hade svårt att hitta en som passade både tjejer och killar.

Att köpa en gympapåse som skall kunna delas, eller ärvas, mellan syskon av olika kön är inte så lätt. Påfallande många affärer saluför inför höstens skolstart utpräglat tjejiga eller killiga gympapåsar.
På Åhléns hittade vi den svarta gympapåsen med dödskalle-motiv från filmen Pirates of the Caribbean jämsides med en ljust rosa gympapåse med Barbie-motiv. På H&M hängde den rosa påsen med små vita dödskallar bland strumpor och trosor på tjejavdelningen.
Det var också den gympapåse som delade GP Konsuments expertpanel, elva lågstadieelever på Sannaskolans fritidsavdelning Tulpanen, mest. De flesta tjejerna gav den gympapåsen 5 eller 4 fyrar i betyg, medan samtliga killar gav den en överkorsad fyr.
- Den är cool och har så fin färg, bedömde Sofia Möllerstedt.
- Jag skulle inte vilja ha en rosa gympapåse, det är för tjejigt, konstaterade Oliver Johnsson.
Omvänt kunde de flesta tjejer inte tänka sig att ha den svarta Pirates of the Caribbean-gympapåsen, med motiveringen att den kändes för killig.
- Men jag kan tänka mig den, den är ganska cool, menade Anna Glamheden och fick medhåll av Sofia Möllerstedt.
Den ljusblå gymnastikpåsen med grönt Snobben-motiv gick dock hem i alla läger. Alla tyckte att färgen var fin, och många gillade att det var en hund på påsen. Dessutom var den bekväm att bära på ryggen och lagom stor. Det resulterade i att Snobben-påsen kammade hem testets enda femma.
- Jag tycker faktiskt att allt är bra med den, sade Sebastian Janssen.
Panelen var väldigt kvalitets-medveten när den packade i, packade ur, packade i och packade ur de åtta olika påsarna för att bedöma hur lätt det var att få plats med skor och gymnastikkläder.
Slutsatsen blev att storlekarna skilde sig mycket åt. Älskarna av den rosa gymnastikpåsen med små dödskallar, en av testets minsta, höll emot länge men medgav sedan att det var svårt att få plats med allt som man måste ha med till en gymnastiklektion.
Mest missnöje utlöste gymnastikpåsarnas snören. Påfallande ofta trasslade expertpanelen in sig i de väl tilltagna snörena. Några panelmedlemmar tyckte det var bättre att ta gympapåsarna i en vanlig plastkasse, andra att en påse som såg ut som en vanlig ryggsäck skulle vara att föredra.
- Snörena är alldeles för långa, gympapåsen hänger ju långt ned på ryggen. Jobbigt! utbrast Eric Nyberg när han provade gymnastikpåsen från Coop.
Så värst sköna att bära på ryggen tyckte expertpanelen bara att tre av gympapåsarna var. De andra hade snören som skar in i axlarna.

TEST GYMPAPÅSAR

FEM FYRAR

Ljusblå med Snobben-motiv, grönblå snören
Mått:
42,5 x 47,5 cm
Pris: 79 kronor
Inköpsställe: Wedins, Femman
Kommentar: Snygg, blå färg, jag gillar färger. Påse man blir glad av. Jag gillar Snobben för han är en hund. Coolt med dragkedjan. Lätt att få plats med saker, skön på och snygg - jag tycker faktiskt att allt är bra med den här. Lite trögt att dra åt snörena.

FYRA FYRAR
Puma, lila och svart, svarta snören
Mått
: 38 x 47 cm
Pris: 100 kronor
Inköpsställe: Intersport, 421 (Högsbo)
Kommentar: Jättefin, den är lila och jag gillar den färgen. Cool. Fräck. Ganska läcker. Lätt att packa i - jättemycket plats. Lätt att dra åt snörena. Skön på. Får ont i axlarna av snörena. Åker för långt ned på rumpan.

Svart med Pirates of the Caribbean-motiv, ficka, svarta snören
Mått:
42,5 x 48 cm
Pris: 99 kronor
Inköpsställe: Åhléns, Nordstan
Kommentar: Snygg! Grym! Ganska fin, svart med röda bokstäver blir fint. Inte så läskigt med dödskallen. Vi kan tänka oss att ha den, fast den rosa med dödskallarna är finare. Långa snören. Lite svårt att få i grejorna. Snörena skär in i axlarna.

TRE FYRAR
Soc, grå och vit, extrafack på utsidan, randiga snören
Mått
: 40 x 49 cm
Pris:49 kronor
Inköpsställe: Stadium XXL, Sisjön
Kommentar: Snyggt mönster. Fula, lite tråkiga färger. Bra med ett extra fack. Den är väldigt fin, och så gillar jag snörena. Får lite ont i axlarna av snörena när den är packad. Hänger långt ned på ryggen.

Rosa med dödskallemönster, rosa snören
Mått:
34,5 x 40 cm
Pris: 49:50 kronor
Inköpsställe: H&M, Nordstan
Kommentar: Den är snygg! Cool! Ful - jag skulle inte vilja ha en rosa. Lätt att packa. Lagom långa snören. Jättedålig - när man har saker i den klämmer den i armhålan. Kunde inte få i allt, men den var fin.

Nike, svart och grå, svarta snören
Mått:
34 x 46 cm
Pris: 79 kronor
Inköpsställe: Stadium XXL, Sisjön
Kommentar: Den är tråkig, men egentligen ganska snygg. Färgerna är okej. Den är ganska liten. Det är trögt att dra åt snörena, och den är trög att få upp. Sitter skönt på ryggen.

TVÅ FYRAR
Blå eller röd med text, svarta snören
Mått:
45,5 x 53 cm
Pris: 29:90 kronor
Inköpsställe: Coop Forum, Sisjön
Kommentar: Den blå är finare än den röda, den kan både tjejer och killar ha. De är lite för tunna. Lätt att dra ihop. Alldeles för långa snören, gympapåsen hänger nere vid knäna, ju! Lätt att få plats med saker. Inte bra, snörena trasslar ihop sig.

EN FYR
Caze, mörkblå, svarta snören
Mått:
36,5 x 44,5 cm
Pris: 39 kronor
Inköpsställe: Kårlins, Fredsgatan
Kommentar: Alldeles för tunn, känns som om den skall gå sönder! Klart fulast färg. Den behöver ett mönster. För trång, jag får inte ned mina skor! Snörena för långa. Inte alls skön på.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.