Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Gyllene tillfälle att förändra statsskicket"

KDU, Republikanske föreningen och Försäkringskassan lyckönskar den nyligen födda prinsessan.

Republikanska föreningen:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Republikanska Föreningen menar att födseln innebär ett gyllene tillfälle för politikerna att ta initiativ till att förändra statsskicket.

- Vi vill idag gratulera Victoria och Daniel. Men om stödet för monarkin minskar i samma takt som de senaste tio åren kommer en majoritet att vilja avskaffa den 2024, då barnet är i tonåren. Att inte inom kort påbörja ett avvecklande är att göra både barnet och demokratin en otjänst, säger Peter Althin, ordförande för Republikanska Föreningen.

Karlstad kommun:

"I ett upprop på kommunens Facebook-sida kan Karlstadsborna idag vara med och gratulera Kronprins Daniel och Kronprinsessan Victoria till deras nyfödda barn. Efter 30 minuter hade hela hundra personer gett sina personliga lyckönskningar."

- Morgonens tillkännagivelse är en stor händelse både för oss och för de lyckliga föräldrarna. Vi har fått en tronarvinge och Daniel och Victoria sitt första barn. Karlstads kommun skickar sina varmaste gratulationer, säger Bo Hidén som är kommunfullmäktiges ordförande.

Kommunen kommer sedan att framföra våra gemensamma lyckönskningar till hovet.

KDU:

- KDU välkomnar varmt vår blivande statschef och gläds med det nyblivna föräldraparet Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel. Det här är en stor och historisk dag för Sverige som förtjänar att firas. Vi är fantastiskt glada", säger Christian Carlsson, KDU:s andre vice förbundsordförande.

Försäkringskassan:

"Försäkringskassan gratulerar Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel till föräldraskapet. Vi vill berätta att vi betalar ut det första barnbidraget till er den 20 mars. Från och med i år får alla föräldrar som delar jämställt på föräldradagarna också jämställdhetsbonusen utdelad automatiskt. Nyblivna föräldrar kan också vara hemma samtidigt i 30 dagar under barnets första år."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.