Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Mohammad Almanaa och Ramez Khayat lever sig in i matchen.

Guliganernas faddersatsning ger nya fans

Elfsborgs supportrar har öppnat sina plånböcker och hjärtan. Som faddrar för nyanlända flyktingar har de fått med sig nya kompisar upp på läktaren.

Det är måndagen den 11 maj och Marcus Rohdéns födelsedag. Elfsborgs hårt arbetande mittfältare fyller 24 år och har precis firat genom att stänka in 1-1 bakom Robin Olsen i Malmö FF:s mål. Elfsborgsläktaren, supporterklacken Guliganernas självklara plats på Borås arena, briserar av glädje.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kompisarna Nouredden Neblawi, Mohamad Almanaa och Romez Khoyat sliter loss de prydligt knutna halsdukarna och svingar dem över sina huvuden. Detta är trions andra Elfsborgs-match någonsin. De är uppenbart nyförälskade i lagets sätt att spela fotboll.

– De är jättebra, Malmö har spelat i Champions League, men Elfsborg är minst lika bra.

– Vi ska gå på så många matcher vi kan. Elfsborg har många starka spelare, framförallt nummer 13, Zeneli. han är snabb som Messi, säger Nouredden Neblawi med ett stort leende.

Just Arber Zeneli har blivit en favorit hos de totalt 75 nyanlända flyktingar som fått varsin seriebiljett till årets matcher på Borås arena. Pengarna till biljetterna har samlats in av supporterföreningen Guliganerna som kunnat köpa dem från klubben till reducerat pris.

– Det är viktigt att det är de nyanländas kamrater på läktaren som samlat in pengarna och att biljetterna inte kommer direkt från Elfsborg. Det finns ett avgörande symbolvärde i det, man tar ansvar för varandra, menar Eric Sjölin medlemsansvarig och Supporter Liaison Officer (SLO) hos IF Elfsborg.

Läs mer:Även IFK satsar på socialt projekt

Fadderprojektet är inspirerat av en liknande verksamhet i Göteborg där nyanlända flyktingar matchas mot svenskar som anmält sitt intresse av att lära känna och fungera som en social sluss in i det svenska samhället. Skillnaden i Borås är att en hel grupp, i det här faller supporterföreningen Guliganerna, tar sig an en grupp nyanlända i ett mer organiserat sammanhang.

– Som supporterförening är det här helt nytt, vi är vana att skråla och dricka öl och nu skulle vi hjälpa människor på det här sättet. Det är klart att det fanns en oro om det skulle fungera, säger Glenn Holvik, ordförande för Guliganerna.

När projektet sjösattes i början av året mötte man också en del motstånd.

– Nordfront skrev på ett aggressivt sätt och sverigedemokrater i Borås gav sig på oss via Twitter. Vi valde att ignorera det. Det som är viktigt för oss var att supportrarna och föreningen skulle stötta och så har det verkligen blivit. Det har varit ren glädje och halleluja hela vägen, konstaterar Glenn Holvik.

De som har fått seriebiljetter till Elfsborgsläktaren bjuds nu in till Guliganernas alla sedvanliga arrangemang. Det kan handla om att bara träffas för en fika i samlingslokalen Gula villan och se en match på tv tillsammans eller större saker som den planerade cyklingen till söndagens bortamatch mot Åtvidaberg som genomförs för att samla in pengar till Cancerfonden.

– Det vore fantastiskt om några kan och vill följa med på den, då skulle vi verkligen få tid att lära känna varandra, konstaterar Glenn Holvik.

Redan nu är det i princip klart att samarbetet mellan Guliganerna, Elfsborg och Borås kommun fortsätter under nästa år.

– Jag drömmer redan om att detta ska växa och utvecklas till nästa år. Vi har en ambition att alla i vårt upptagningsområde som på olika vis är socialt och ekonomiskt utsatta ska få stöd för att kunna gå på våra matcher, säger Eric Sjölin.

– Visst har vi fått tänka igenom en del saker noga, det finns ju problem även på våra fotbollsläktare. Men guliganerna har visat ett stort socialt engagemang och för de här killarna och tjejerna från Syrien, Eritrea och Somalia är det fantastiskt att få uppleva sammanhållningen på läktaren och lära sig sjunga med i ramsorna, säger Linda Harju, integrationssamordnare på Borås kommun.

Fakta: Guliganerna

Ålder: Grundades 21 november 1991.

Ordförande: Glenn Holvik.

Antal medlemmar: I skrivande stund 834 personer.

Det sociala engagemanget: Fadderverksamheten är en del av projektet LikaOlika som är till för att ”främja en inkluderande supporterkultur.” Guliganerna har dessutom engagerat sig för att samla in pengar till kampen mot cancer, inte minst i samband med managern Klas Ingessons sjukdom och bortgång.

Mest läst