Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Guidetti bad om hjälp

  John Guidetti missade flera öppna lägen. Till slut bad han spelarna om hjälp. -Jag sade till grabbarna: "Snälla kan vi inte vinna, annars kommer jag att ha ångest resten av mitt liv", säger anfallaren efter straffdramat i finalen - seger med 4-3 - mot Portugal i U21-EM.

  John Guidetti spexade som vanligt framför journalisterna efter matchen. Anfallaren skrattade, dansade och sjöng samtidigt som han försökte svara på frågor om det historiska guldet.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Det gick så där.

  Men av det som han fick fram framkom det att han hade bett sina medspelare om hjälp. Efter flera missade lägen ville han plocka hem slutspelets ädlaste medalj.

  För att lyckas med det var de svenska spelarna tvingade att visa kyla och mod i straffläggningen på Edenstadion.

  Guidetti var den som markerade vägen fram genom avgörandet med den första sparken.

  Distinkt skickade han in 1-0 högt bakom målvakten José Sá.

  -Straffen satt där den skulle. Smack, sade det bara och sedan var bollen i krysset, säger han med ett stort leende.

  "Blev irriterad"

  Sedan följde Isaac Kiese Thelin och Ludwig Augustinsson upp med ytterligare svenska mål. Efter att Patrik Carlgren stoppade Ricardo Esgaio hade Sverige chans att rycka om Abdullah Khalili tog vara på möjligheten.

  Men allt slutade med en miss.

  -Jag blev irriterad på mig själv. Jag tänkte att jag skulle vänta ut målvakten men han stod kvar väldigt länge, så jag var tvungen att ta ett snabbt beslut. Sedan var den inte så bra slagen, sade Khalili.

  Till slut gick det ändå Sveriges väg.

  Efter en kylig straff av Victor Nilsson Lindelöf och ytterligare en räddning av Carlgren var det historiska guldet säkrat.

  -Patrik gjorde en fantastisk räddning och det kändes som att han räddade mig, säger Khalili.

  Guidetti:

  -Jag är så otroligt stolt över att vara svensk och för att spelat i det här landslaget. Det här var en av mina bästa kvällar i mitt liv, säger han.

  Guidetti klubblös

  Att anfallaren såg ut att njuta var inte så konstigt. Det var bara ett och ett halvt år sedan han gjorde comeback sedan en lång period av olika problem efter en dålig stekt kyckling.

  -Jag älskar fotboll så mycket och ville inte ge upp det här. Det är sådana här kvällar som man inser att alla det är värt att lägga ner alla de där timmarna som man gör, säger han.

  När John Guidetti lämnade arenan var klockan redan över midnatt. Därmed var han även klubblös. Men det var inte något som han kände någon större oro för.

  -Jag vet inte vad som kommer att hända. Men jag kommer ta det med min agent. Förhoppningsvis hittar jag någon klubb, för jag vill ju fortsätta spela, säger han. -Har bett min agent inte säga något under turneringen. Vi ska ses i Stockholm på fredag och sedan ska vi försöka lösa det.