Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
webb

Guide: Semester med språk plus annat

Bättra på turistfranskan eller plussa på språkkursen med italiensk matlagning. Utbudet är stort för vuxna resenärer som vill få ut mera av resandet.

I tonåren var det ett stort äventyr att få åka på språkkurs. Gärna till populära engelska Brighton. Kanske har suget kommit tillbaka? Eller om du inte fick åka då, är det kanske dags nu.

Saknar du ressällskap, är trött på att känna dig som en turist eller vill annat än att sola och bada är en språkresa ett bra alternativ. Du befinner dig i ett sammanhang med andra människor, lär dig landets språk och tiden fylls av aktiveter.

Numera handlar det inte enbart om att grotta ner sig i grammatik och få flyt på konversationen. Ofta finns kurser med kultur eller sport att komplettera med och det är ett sätt att lämna klassrummet.

Det blir allt mer populärt med språkkurser bland vuxna. Hos en av de svenska arrangörerna, Avista, kan man konstatera att kategorin för dem som fyllt 50 år är den som växt mest de senaste tio åren.

- Det är en trevlig form av aktiv semester, för dem som varit överallt och sett allt, säger Anders Åkerlund, vd på Avista.

Det finns flera svenska arrangörer, som erbjuder kurser för 50+ om du föredrar att delta i en sådan grupp. En snabb koll visar att även de spanska, italienska, franska och engelska skolorna har den åldersindelningen. En arrangör i Italien har dock valt att kalla det "dolce vita", det ljuva livet. Ibland dras gränsen vid 40 år.

- Somrarna fylls ändå med de vanliga standardkurser, så oftast ligger de på senvåren och höstkanten. Men det finns ju inget som hindrar att man går en vanlig kurs, säger Anders Åkerlund.

En snabb genomgång visar dessutom att om du kan tänka dig en grupp med blandade åldrar är utbudet av kombinationskurser mycket större än om du väljer en seniorkurs.

Några exempel:

Franska språkskolor har cykling, dykning, golf, ridning, skidåkning, tennis och vindsurfing på schemat.

Italienska språkskolor har kulinarisk matlagning, vinkunskap, segling och operakunskap.

Spanska språkskolor bjuder på flamenco, gitarrkurs, vindsurfing, matlagning och golf.

Engelska språkskolor har ridning, golf och tennis som extrakurs. Surfing på schemat finns på flera håll, exempelvis i USA och Australien. I Indien går det att kombinera engelskkursen med yoga.

Priserna varierar förstås, utifrån hur många undervisningstimmar som ingår. Slutsumman för "semestern" beror också på hur mycket mer du vill plussa på med aktiviteter eller en hel kurs.

Några prisexempel finns i tabellen här nedan.

Svenska arrangörer samarbetar ofta med språkskolor på orten. Men det går förstås att boka direkt med den organisationen.

Internationella skolorna, IS, är en stiftelse som är Folkuniversitetets utlandsavdelning. Stiftelsen har flera egna skolor, som de i franska Aix-en-Provence, Berlin och London.

Är du nybörjare är det förstås en sådan kurs du ska anmäla dig till. Vill du åka för att förbättra dina kunskaper? Då är det brukligt att de första timmarna på plats ägnas åt ett inplaceringstest, där dina språkkunskaper bedöms för att alla i den grupp du hamnar i ska vara på samma nivå. Ofta är klasserna små, med runt tio elever som maxantal.

För den som inte har lust att inteckna hela semestern med dubbla kurser finns ofta ett mer fritidsinriktat aktivitetsprogram kopplat till språkkursen. Bara att få insupa landets atmosfär med kultur och gemensamma restaurangbesök kan räcka.

- Femtioplussare kommer ofta tillbaka och går en kurs till, säger Anders Åkerlund på Avista.

Mest läst