Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Guantanamolägret blir kvar

USA:s representanthus vill stoppa alla möjligheter att stänga fånglägret Guantanamo på Kuba under nästa år och att flytta fångar därifrån till amerikansk mark.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det blir enligt förslaget också omöjligt att ställa den misstänkta hjärnan bakom 11-septemberattackerna, Khalid Sheikh Mohammad, inför rätta inom USA:s gränser.

Representanthuset hoppas att effektivt blockera president Barack Obamas försök att stänga fånglägret och ställa de anklagade inför civila domstolar med ett förbud mot att använda pengar till förflyttningar av Guantanamofångar till USA eller till rättegångar där.

Representanthuset röstade med 212 röster mot 206 för förslaget. För att det ska bli lag krävs att också senaten, där demokraterna är i majoritet, röstar ja.

Under sin valkampanj 2008 lovade Obama att stänga fånglägret på Guantanamobasen och en av sina första dagar i Vita huset upprepade han att lägret skulle vara borta ett år senare. Men liksom försöken att ställa Khalid Sheikh Mohammad inför en civil domstol mötte Obamas löften ett överväldigande motstånd.

I Guantanamolägret finns i dag 170 fångar. 58 av dem är fängslade på obestämd tid, utan rättegång.

Mängder av fångar har sänts iväg till tredje land där de frigivits.