Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

GT:s redaktion utsattes för bombhot

Bombtekniker kallades in och Kungstorget spärrades av efter att ett mystiskt paket lämnats till GT. - Jag är lättad över att det inte var någon bomb, säger tidningens chefredaktör Frida Boisen.

Polisen inledde en stor insats vid Kungstorget på torsdagseftermiddagen efter att tidningen GT upptäckt ett misstänkt paket som lämnats till receptionen.

Enligt polisen hade paketet en text på utsidan och var adresserad till GT:s chefredaktör Frida Boisen och till Thomas Mattsson, som har samma befattning på modertidningen Expressen.

Stora delar av Kungstorget spärrades av och såväl Systembolaget som flera andra butiker fick hålla stängt. Basargatan och infarterna mot Grönsakstorget stängdes också och många göteborgare på väg genom stan stannade upp och undrade vad som hänt.

- Hjärtat började slå när jag såg avspärrningarna. Man blir orolig och jag tycker att sådana här hot är både allvarliga och kränkande. När man hotar en tidning sabbar man yttrandefriheten, säger Carina Krantz, som passerade Kungstorget under polisinsatsen på torsdagseftermiddagen.

Polisen bombtekniker hade kallats in för att undersöka paketet med hjälp av en bombrobot. Efter en dryg timma var paketet på plats inne i roboten och en dov smäll hördes ut på torget när det sköts sönder.

Vid 16-tiden, tre timmar efter att paketet upptäcktes, meddelade polisen att platsen var säkrad. Den misstänkta lådan innehöll inga explosiva ämnen och avspärrningarna kunde därmed plockas bort.

GT:s chefredaktör Frida Boisen, som tillsammans med övrig personal fått utrymma redaktionen, var lättad efter beskedet.

- Vi har fått veta att det inte var någon bomb i kartongen men att innehållet numera är föremål för en polisutredning, säger hon.

Vet ni vad paketet innehåller?
- Ja, men det kan vi inte kommentera eftersom det ingår i en förundersökning.

Hur känner du nu?
- Att jag är lättad över att det inte var någon bomb och glad över att det journalistiska arbetet kan fortsätta som vanligt på redaktionen.

Ser du någon risk för att hoten kan påverka ert arbete?
- Tanken är ju förstås att fortsätta som vanligt. Men alla är ju människor och vi reagerar olika. Det är fullt naturligt om det finns medarbetare som är rädda och oroliga. Men det känns ändå bra, vi har kramat om varandra lite extra här nu, säger hon.

GT utsattes tidigare under vintern för ett hot av en individ som trängde sig in på redaktionen. Det skedde i samband med Expressens publicering av personer som under olika alias gjort inlägg på hatsajter som exempelvis främlingsfientliga Avpixlat.

Polisen vill i nuläget inte kommentera eventuella kopplingar mellan de tidigare hoten mot tidningen och gårdagens händelse. Man vill heller inte svara på om det finns någon misstänkt eller om någon sett den person som lämnade in paketet på tidningen.

- Detaljer som eventuella vittnesmål eller andra observationer uttalar vi oss inte om ännu, säger polisens presstalesman Ulla Brehm.

Händelse utreds nu vidare av polisen med brottsrubriceringen olaga hot.

Mest läst