Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
På väg.

Grymt bökigt jobb

Grisar i stan är grejen. Det tycker man på miljönätverket Stadsjord, som tillsammans med bland andra Göteborgs stad placerade ut sina första grisar i Högsbo 2009. Sedan dess har deras grisar bökat runt och berikat jord i Gunnebo, Majorna och Lundby. I går lämnade suggorna Majlis och Majvor familjen Zurowetz på Nansensgatan för att flytta in i trädgården tvärs över gatan.

Det är inte helt självklart att lämna den trygga gyttjan bakom familjen Zurowetz hus. Men suggornas nya matte Irene Ljunggren kommer på den briljanta idén att locka dem med en gran. Tillsammans med Niklas Wennberg på Stadsjord, som bjuder på kornkross, lyckas hon först få med sig Majvor och sedan Majlis, (eller om det var tvärtom), tvärs över gatan där en ny gräsmatta väntar på att bli ordentligt genombökad.

Projektarbetar med markentreprenad

Majlis och Majvor har bökat runt i familjen Zurowets trädgård på Hisingen i tre månader nu. Nu är de klara med sitt arbete och familjen kan börja anlägga sin nya trädgård.

– Vi har fått en ekologisk markentreprenad utförd här. Marken är uppgödslad och klar tack vare damerna här och jag är väldigt nöjd, säger Micha Zurowetz, som ska lämna över en påse foder till de nya grisvärdarna så snart man lyckats få Majlis och Majvor att våga sig över gatan.

Obökad mark

Gräset är verkligen grönare på andra sidan och det riktigt syns hur lyckliga grisar kan bli över ny, obökad mark. De störtar fram och vet inte riktigt var de ska börja.

– Å, gud vad goa de är. Så härligt att se, utbrister Irene Ljunggren som nu ska ansvara för grisarna tillsammans med sin man Billy.

Majlis och Majvor ska hålla till på baksidan familjen Ljunggrens hyreshus och se till så att gräs, ogräs och mossa blir till välgödslad gyttja och samtidigt äta upp knäpparlarver och andra oönskade kryp. När de är klara kan de böka vidare, kanske i koloniföreningen i Härlanda som anmält sitt intresse. Eller också flyttar de hem till grisgården vid Delsjön där de får goda matrester från Gaisgården intill.

– De brukar få knäckebröd och yoghurt som gaisarna inte äter upp, säger Niklas Wennberg.

Bild - 3
Efter.
Bild - 2
Mest läst