Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Mirsad Bektasevic.

Gripen pekas ut som göteborgaren Mirsad Bektasevic

Två svenska män har gripits i Grekland. Enligt grekiska medier misstänks de ha kopplingar till IS och ska ha varit på väg till Syrien.

De två svenskarna, 28 och 19 år, ska ha rest till Grekland för tio dagar sedan och greps i hamnstaden Alexandroupolis i torsdags, uppger AFP. Männen bar på macheteknivar och misstänks för olaga vapeninnehav.

- De greps i samband med en rutinkontroll. Vi sökte igenom deras väskor och hittade de två knivarna, säger en grekisk poliskälla till TT.

I bagaget hittades även mobiltelefoner, stridsutrustning och sedlar - svenska kronor, euro och amerikanska dollar - uppger polisen.

Enligt grekiska medier kan en av de gripna männen vara 28-åriga Mirsad Bektasevic sedan tidigare rikskänd efter att han bland annat dömdes för terrorbrott år 2007. I dag står han skriven på en adress i Länsmansgården i Göteborg - samma adress som en av Sveriges mest kända jihadistpredikanter varit skriven på. Han växte upp i Kungälv och redan på högstadiet började Bektasevic figurera i ett antal utredningar.

- Han hade en tendens av att se sig som någon form av ledare. Han figurerade i ett antal utredningar där på skolan. Även om han inte var direkt inblandad, var han där. Ibland stod han till exempel i bakgrunden och lät andra slå och ibland ville han ge sken av att lösa konflikter som en slags medlare, berättade kammaråklagare Håkan Larsson för GP i samband med terrordomen 2007.

- Han hade bestämda religiösa uppfattningar. Väldigt strikta.

Vid terrorbrottet år 2007 dömdes Bektasevic till ett långt fängelsestraff, på 15 år, i Bosnien. Men när domen överprövades i högre instans mildrades påföljden till åtta år och fyra månader i fängelse. Vid razzian, som låg till grund för domen, hittades bland annat vapen, sprängmedel och ett så kallat självmordsbälte. År 2009 beviljades han, efter egna önskemål, förflyttning till svensk anstalt och där avtjänade han de sista åren i fängelse. I maj år 2011 frigavs Bektasevic villkorligt i Sverige med en prövotid fram till 2014. Vid ett tillslag mot en lägenhet på Hisingen, år 2013, fann polisen en pistol med laddat magasin och 55 kulor - Bektasevic tog ensam på sig ansvaret för pistolen och dömdes till sex månaders fängelse för grovt vapenbrott.

Journalisten och författaren Magnus Sandelin, som är expert på terrornätverk, har tidigare följt Mirsad Bektasevic på sociala medier och menar att Bektasevic är en öppet aktiv person inom jihadistkretsar i Göteborg.

- Bektasevic är en övertygad jihadist och har rört sig bland andra aktiva jihadister i Göteborg. Han har varit väldigt öppen med sina åsikter på sociala medier där han bland annat skrivit inlägg som sympatiserat med al-Qaida. Han har även försvarat terrorattentatet mot Charlie Hebdo, säger Magnus Sandelin till GP.

Även terrorismforskaren Magnus Ranstorp, som följt Mirsad Bektasevic på sociala medier medan han befunnit sig i Grekland, säger att han varit väldigt "öppen på nätet med vad han håller på med".

- Han triggade i gång den första danska terrorcellen, den så kallade Glostrupcellen. Hans bakgrund har varit al-Qaida och jag vet inte om hans senare stöd för IS är rökridåer, säger han till TT.

I dagsläget är både Mirsad Bektasevic Facebook-konto och Twitter-konto, där han tidigare varit aktiv, raderat.

Enligt Ranstorp lär det inte bli några längre fängelsestraff för de båda männen som gripits i Grekland och att de båda männen greps med bland annat stora knivar förvånar honom inte. "När individer ska till Syrien så ges rådet att de ska ta med sig campingutrustning, knä- och armbågsskydd och i det här fallet hade de också uniformer vilket nog beror på kylan", säger han till TT.

De båda männen kommer ställas inför en domare på tisdag i Grekland, misstänkta för vapenbrott.

- Han blir nog så småningom tillbakaskickad till Sverige och jag tror inte att han tar så allvarligt på att han åkt fast, säger Ranstorp till TT.

Svenska Utrikesdepartementet kan bekräfta att två män, med svenskt medborgarskap, gripits i Grekland misstänkta för vapenbrott. Men deras identiteter är ännu okända.

- Vi väntar på mer information från de grekiska myndigheterna innan jag kan säga något mer, säger UD:s pressjour, Kent Öberg.

GP har varit i kontakt med grekisk polis som varken vill bekräfta eller dementera identiteten på de gripna.

Läs även reportaget: Mirsad fick 15 års fängelse

Mest läst