Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Grindval simmade runt i Kungshamn

  En fyra meter lång grindval har siktats vid Valberget i Kungshamn.

  Efter söndagens besök av tumlare har nu en cirka fyra meter lång grindval siktats i samma område, utanför Wiggersviks camping i Kungshamn. Under måndagskvällen sågs grindvalen simma runt och flera förbipasserande stannade för att fotografera och filma, under tisdagen var den fortfarande kvar.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Vi har haft besök av grindvalar tidigare, senast förra sommaren. Det som är speciellt med den här valen är att den är ensam och verkar ha kommit ifrån sin flock, säger marinbiologen Anna Bisther, till Bohusläningen.

  Grindvalen är ett flockdjur. Förra sommaren kunde vi läsa om mannen som dök med en flock grindvalar utanför Smögen. Valen i Kungshamn är däremot ensam och det är inte det enda som verkar vara avvikande med den.

  – När jag såg bilderna på den reagerade jag på att den såg ut att vara bucklig på ryggen. Det påminner mig om när jag jobbade med späckhuggare som varit instängda i en vik. När de får ont av mat börjar de ta av späcket och då kan ryggen börja se lite bucklig ut, säger Anna Bisther.

  Grindvalen bör lämnas ifred. Den behöver inte vara farlig men Anna Bisther säger att det inte är bra att komma för nära och då riskera att skrämma den så att den blir ännu mer förvirrad.

  – Att den är ifrån sin flock och att den har bucklig rygg kan vara ett tecken på att den inte mår hundra procent bra. Men det kan också röra sig om en val som kommit ifrån flocken och har ett lite avvikande utseende. Trots att den egentligen lever i flock kan ju just denna valen vilja vara för sig själv, säger hon.