Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Grilla gudomliga skaldjur

Grillade räkor och kräftor smakar fantastiskt. Kolsmaken gifter sig så väl med skaldjurens friska sötma. En dipp eller majonnäs och citron till, är egentligen allt som behövs.

Det finns matminnen som man aldrig glömmer. En av mitt livs kulinariska höjdpunkter omfattar grillade skaldjur. På toppnivå.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Jag hade den sanslösa lyxen att vara på jobbresa i franska Västindien på ön Guadeloupe och blev där lotsad till ett rangligt plåtskjul på stranden. På långt håll kunde man känna hur dofterna av oljefatens glödande kol blandades med sötaktiga skaldjur och mustiga kryddor. Vi slog oss ned på några hjälpligt hopsnickrade bänkar och bara minuter senare uppenbarade sig - ett hel fat med nygrillade humrar.

Den oemotståndliga, tuffa kolsmaken, det friska, milda och sötaktiga köttet, det aromatiska kryddsmöret som smälte nedför fingrarna, medan man slörpade i sig för kung och fosterland. Solen gick ned i havsbandet och zoukmusiken pulserade i högtalarna. Hummer har aldrig smakat godare.

Skaldjursmagi

Det går faktiskt alldeles utmärkt att framkalla skaldjursmagi även hemma på klotgrillen. Omgivningen kanske inte är fullt lika förförisk, musiken en annan och humrarna inte riktigt lika pinfärska. Men grillade skaldjur är alltid grillade skaldjur. Den enklaste men också en av de godaste delikatesser man kan tänka sig.

I mitt tycke fokuserar vi alltför ofta på kött när det ska grillas. Det är flintastekar hit och lammkotletter dit. Släng på några räkor på grillen och vi snackar magi på trettio sekunder. En smarrig hemvevad majo till det och vi är redan i sjunde himlen.

Perfekt grillade

Jag ensamåt tre fabulöst grillade gambas häromsistens. Det blev hela min middag. Men de var så perfekt grillade att jag njöt av varenda millimeter tills sista smulan var borta.

Hur får man då perfekt grillade skaldjur? Tja, till att börja med behöver man inte vara någon fena på att grilla. Det räcker med några minuter för att skaldjur ska bli klara. Inga finesser krävs, konsten handlar snarare om att ta bort dem från gallret i tid. Får de ligga för länge riskerar de att bli torra, sega och trista.

Matminne för livet

Alla skaldjur passar att grilla. Är de för små och hotar att ramla mellan gallerspjälorna kan man trä upp dem på spett eller lägga dem i en grillkorg, alternativt på en plåt.

I just det här fallet föredrar jag verkligen kol framför gasol, eftersom den burdusa kolsmaken gifter sig så innerligt väl med skaldjurens sötma. En massa citron eller lime på - och du kan skapa ditt eget matminne för livet.

Att dricka till:

Bisci Verdicchio di Matelica (2264), 119 kronor.

Alkoholfritt: Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei (1922), 12:90 kronor.

Mest läst