Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Greklandsoptimism lyfte börsen

  Stockholmsbörsen steg på måndagen i hopp om att en uppgörelse om Grekland är på väg. Sänkta kapitalkrav på kinesiska banker bidrog också till optimismen och fick råvarusektorn att lyfta.

  När börsen stängde hade OMXS-index stigit med 1,0 procent till 348,6.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Råvaruaktier hörde till vinnarna på börserna sedan Kina, som är världens största metallkonsument, sänkt kapitalreservkraven på sina banker, vilket är tänkt att stimulera tillväxten i landet. SSAB klättrade 3,8 procent medan Boliden steg med 2,0 procent. Även verkstadsaktier gick starkt, bland annat steg SKF och Atlas Copco med 2,5 procent vardera, medan AB Volvo steg 2,2 procent.

  Under dagen möttes eurozonens finansministrar i Bryssel. Allt tycktes vara på plats för att ett nytt stödprogram till Grekland skulle kunna klubbas igenom. Stödprogrammet omfattar nödlån på 130–145 miljarder euro. Till detta väntas även avtal med privata långivare om stora skuldnedskrivningar. Men stödet ges på villkoret att Grekland gör stora besparingar, bland annat en 22-procentig sänkning av minimilönerna, försämrade pensionsvillkor och skär bort 150 000 jobb i den offentliga sektorn på tre år.

  De ledande Europabörserna steg också. Londonbörsens FTSE-index klättrade 0,7 procent. Frankfurtbörsens DAX-index steg 1,5 procent och Parisbörsens CAC-index gick upp 1,0 procent. (TT)

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.