Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Spänt på Syntagmatorget inför kvällens förtroendeomröstning i parlamentet.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Greklands regering vann i parlamentet

Strax före midnatt svensk tid vann Greklands regering förtroendeomröstningen i parlamentet.

Därmed är ett steg taget i processen att få nödlån från EU och IMF.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Omedelbart efter omröstningen kastas regeringen in i nästa drabbning. Den gäller vem som ska ta notan för Greklands växande skuldberg, nu på 340 miljarder euro.

Redan om en vecka ska ett nytt sparpaket godkännas av samma parlament, vilket är en förutsättning för att Aten ska få tillgång till mer nödlån från EU-kolleger och IMF.

Samtidigt laddar Greklands två ledande fackliga organisationer, Adedy och GSEE, upp för storstrejker som sammanfaller med omröstningen.

Misslyckas Papandreou med att få med sig sina partikamrater på åtstramningarna hotas inte bara Greklands ekonomi av kollaps.

Då befarar många att vi slungas in i en krasch av Lehman Brothers-karaktär, som sprider svallvågor över hela världen via andra euroländer med dåliga finanser och europeiska storbanker med exponering mot Grekland.

Utanför parlamentsbyggnaden protesterade tiotusentals greker under hela tisdagen och natten till onsdagen.

– Jag är så förbannad. Det var ingen som hade en aning om att vi hade så stor statsskuld förrän för ett år sedan. Vi greker har aldrig sett röken av alla de där pengarna, säger 35-åriga Panagiota Sotiropoulou.

Hon är en av Greklands 16 procent arbetslösa. Hon har saknat jobb sedan ett år och står mitt i trängseln, längst fram vid kravallstaketet. På armen har hon kattungen Herkules.

Runt omkring ekar det av megafoner, talkörer och visselpipor.

Sotiropoulou brukar delta i de grekiska valen, men nu vet hon inte längre om det blir så.

– Jag ser inga alternativ. Jag tror inte någon där inne har vad som krävs för att lösa våra problem, säger hon och pekar mot det belägrade parlamentet, där debatten inför förtroendeomröstning är inne på sluttampen.

Vid den stora infarten till parlamentet har polisen upprättat en avspärrning för att säkra att ledamöterna kan ta sig in och ut.

Där står Giorgos Kontostanos, en 56-årig byggnadsentreprenör, med en stor grekisk flagga över axeln.

– Problemet är att vi har skapat ett monster. Av våra tio miljoner invånare är en miljon offentliganställda. Det är dit alla pengar går.

Han jämför med andra världskriget, då Grekland var ockuperat av tyskarna.

– Detta är värre. Detta är en förrädisk och dold krigföring tyskarna för och vår regeringen skriver på skuldebrev efter skuldebrev. Vi kommer aldrig att få tillbaka våra tillgångar.

– Det är bankerna som skapat monstret. Och införandet av euron. Och det som EU och Tyskland nu erbjuder är ingen lösning. Vi blir ett tjänstefolk, alla greker, utan egna tillgångar, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.