Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

624489.jpg
Premiärminister Giorgos Papandreou.

Greker ska rösta om åtstramningar

Det grekiska folkets vilja måste avgöra sparpaketets framtid, sade Greklands hårt pressade premiärminister Giorgos Papandreou som i ett riskabelt utspel lovar folkomröstning.

– Om det grekiska folket inte vill ha det kommer det inte att antas, sade Papandreou om sparpaketet i ett tal till partimedlemmar.

Stora protester mot regeringens omtvistade åtstramningar har skakat landet och Papandreou har även mött ett växande motstånd även i de egna leden. Pressen kan ha gjort utspelet oundvikligt, konstaterar Sony Kapoor vid tankesmedjan Re-Define.

"Papandreou måste välja mellan pest och kolera. En sådan folkomröstning vore nästan omöjlig att vinna i dagsläget men om han inte håller den förlorar han sin tunna treprocentsmajoritet när parlamentsledamöter vänder sig mot honom."

Högt spel

I och med utspelet för Papandreou in stora risker i processen, säger Swedbanks chefekonom Cecilia Hermansson till TT. Nästan sex av tio greker ser åtstramningspaketet som negativt eller mycket negativt, enligt en opinionsundersökning publicerad i lördags. Om grekerna röstar mot paketet kan Grekland tvingas ställa in sina betalningar – och de föreslagna räddningsåtgärderna kan skjutas i sank.

Samtidigt är det inte säkert att grekerna verkligen skulle rösta nej.

– Vid en folkomröstning när det ställs på sin spets tror jag att många greker skulle fundera allvarligt på vilka alternativ det finns till stödpaketet, säger Cecilia Hermansson.

"Slutet på början"

Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, vill inte sia om utgången av en omröstning men tror inte att det är ett steg mot att bryta sig ur eurosamarbetet.

– Allt det här visar att det är på tok för tidigt att dra någon lättnadens suck. Vi är på väg mot det stora testet på om våra politiska system mäktar med uppgiften att genomföra åtstramningar och samarbeta. Det kan bli ett väldigt stökigt år 2012, tror jag.

Enligt Reuters väntas folkomröstningen hållas i år.

Räddningspaketet som EU-ledarna beslutade om i förra veckan innebär att Greklands statsskuld skrivs ned med 100 miljarder euro, motsvarande omkring 920 miljarder kronor, genom att värdet på grekiska statspapper halveras.

EU-företrädare ska nu träffa avtal med bankerna var och en för sig om detta. Parat med ett stöd- låne- och reformprogram ska det få ned den grekiska statsskulden till 120 procent av BNP 2020.

Euroländernas räddningsfond EFSF ökas kraftigt från 440 miljarder euro till 1 000 miljarder euro. En del av pengarna ska komma från länder utifrån EU, som Kina och Brasilien, är det tänkt. Fonden ska klara att fylla hål även i Spanien och Italien om sådana uppstår.

De europeiska bankerna ska stärkas genom hårdare krav på hur mycket de ska ha i kapital. De flesta banker väntas klara det genom att be aktieägarna om mer pengar, hålla inne vinster och begränsa aktieutdelning. En del kan behöva statlig hjälp. (TT)

Mest läst