Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Green gör comeback: Ser ljuset i tunneln

Äntligen är det dags för comeback för Emma Green. Höjdhoppsstjärnan gör på fredagen sin första tävling på 15 månader. – Jag har knappt vågat säga det till mina vänner, säger hon.

Senaste tävlingen är så långt tillbaka i tiden att hon knappt minns hur det känns att tävla. Skadeproblemen från främst ryggen har varit stora under det senaste året men nu är alltså 31-åringen redo för att börja hoppa igen.

– Jag har bestämt att hoppa på en tävling i Polen, jag vill göra detta för mig själv och har knappt vågat säga det till mina vänner. Jag har ju varit skadad så länge och det har varit lite peppar, peppar ta i trä inför varje träning då jag ska hoppa. Jag kommer nog inte tro på att jag kan tävla förrän jag har tävlat, säger hon.

Hur mår kroppen i dag?

– Ryggen känns bra, stabilt. Jag har egentligen inte fått några bakslag i just ryggen. Det är den gamla vanliga hälsenan som har spökat men det är under kontroll. Hade jag känt att det var någon risk för ryggen hade jag inte tävlat. Men jag behöver tävla för att öka mina förutsättningar att hoppa bra till sommaren. Resultatet får bli som det blir det viktiga är att tävla igen och få bort de första nerverna.

Någon plan för inomhussäsongen finns inte för Emma Green. Istället handlar allt om hur det känns efter comebacken.

– Kroppen behöver vänja sig vid lite högre belastning, det går inte riktigt att få till på träning. Men det känns väldigt kul att ens ha de här tankarna. I höstas kändes det väldigt långt bort så jag är väldigt glad nu. Tankarna på comeback har jag haft ett tag men inte velat ta ut något i förskott.

– Jag hoppas kunna göra fler tävlingar men det beror på hur det känns. Jag vill inte spika något ännu så detta är enda tävlingen jag är anmäld på.

Green lyfter ofta fram samarbetet med sjukgymnasterna som har hjälpt henne att ta sig tillbaka. Vägen till comebacken har varit minst sagt lång och stundtals påfrestande mentalt.

– Jag har jobbat med det mentala under de senaste åren, det är inget nytt för mig och detta är ju inte första bakslaget jag har haft direkt ... det är något man jobbar med hela tiden men det är klart att det har varit tufft.

Antalet hoppträningspass inför comebacken kan hon räkna på sina två händer. Nu känner hon dessutom sin kropp väldigt bra och ger sig själv chansen till lite mer vila.

– Klart det har varit frustrerande. Jag kunde ju inte hoppa på lägret i december då hälsenan ställde till problem igen. Men det handlar om att vänja kroppen vid belastningen och vänja sig vid smärtan. Jag kan ju skita i smärtan i en OS-final men om jag känner smärtan nu så skjuter jag mig själv i foten om jag kör på.

Hon har varit med på två OS tidigare och har tidigare pratat om att sommarens OS blir slutpunkten för karriären. Något som Green nu har börjat tumma lite på.

– Jag har ju varit borta ganska länge och verkligen tragglat. Om det känns bra i sommar och kroppen håller och att jag har ett sug så kanske jag kör sommaren sedan en inomhussäsong innan det får räcka.

Hur känner du kring OS?

– Att jag vill dit om jag är i form och kan prestera. Jag vill inte åka dit om jag känner att jag max kan nå final. Sen får vi se, min kropp kanske är slut. Jag ska göra mitt bästa för att komma tillbaka i den formen jag vill göra. Jag vet vad jag kan och vilken kapacitet jag har om allt fungerar.

Känner du en press att folk förväntar sig att du ska vara med och slåss om medaljer?

– Jag har inte tänkt så mycket på det. Är ganska inne i där jag är just nu och har en bit kvar till OS-formen. Det har ändå varit 15 månader av pissform för mig. Men jag vet vad jag har gjort och vad jag kan och känner att jag inte är så dålig ändå.

– Jag känner att det börjar komma en liten glimma ljus i tunneln nu, säger hon och ler.

Ålder: 31

Bor: Majorna

Klubb: Öis

Aktuell: Gör tävlingscomeback efter 15 månader skadefrånvaro.

Om OS-konkurrensen: "Sverige får bara skicka tre stycken och vi är fyra som slåss om det. Ebba, Erica, Sofie och jag. Sen tror jag att uttagningen kommer att ske ganska sent då de inte vill stänga dörren för någon".

Mest läst