Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gravida med IVF riskerar blodpropp

Kvinnor som blir gravida med hjälp av IVF löper ökad risk att få blodpropp i lungan. Hormonläkemedel är troliga orsaken.

- Tidigare har många hävdat att risken för blodpropp är ungefär lika stor för alla gravida. Vad vi nu visar är att kvinnor som blivit provrörsbefruktade är extra utsatta, säger Peter Henriksson, professor vid Karolinska institutet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I en studie, som publiceras i onsdagens nummer av British Medical Journal, har forskarna jämfört 23 498 kvinnor som blivit gravida tack vare IVF med 116 960 normalt gravida. Medelåldern var 33 år i båda grupperna.

- Vi fann att alla typer av blodproppar var vanligare bland kvinnorna som fått IVF. När det gäller den allvarligaste formen, blodpropp i lungan, handlar det om två eller tre fler fall per 10 000 kvinnor.

Lungemboli

Enligt Peter Henriksson är lungemboli, som blodpropp i lungan också kallas, den vanligaste dödsorsaken bland gravida kvinnor i västvärlden. Tillståndet kan vara svårt att upptäcka eftersom symtomen ofta liknar vanliga graviditetskrämpor.

- Det kan handla om andfåddhet eller svullnad i kroppen. Risken att drabbas är störst under den första tredjedelen av graviditeten, säger Peter Henriksson.

Han betonar att man fortfarande inte säkert kan peka på orsakerna, men en rimlig förklaring är hormonläkemedlen som ges till alla kvinnor i samband med IVF.

- Vi vet sedan tidigare att höjd östrogenhalt leder till ökad risk för blodpropp. Och här handlar det om en kraftig höjning i form av östrogen som sätts in för att stimulera äggstockarna.

Budskapet från Peter Henriksson och hans forskarkollegor är att man ska vara extra uppmärksam under en IVF-graviditet. Kvinnor som vet med sig att de tillhör en riskgrupp kan behöva förebyggande medicin, menar han.

- För alla andra gäller att vården måste ha koll och vara beredd att ge blodförtunnande medel, säger Peter Henriksson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.