Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Maria Björner Brauer är enhetschef för försäljning och marknad på Västtrafik.

Gratis provåkarkort säljs på nätet

Västtrafik delade ut gratis provåkarkort i december. Nu säljs de på nätet för mellan 260 och 500 kronor.

Västtrafiks kampanj "Vi älskar bilister" gick ut på att ge bilister chansen att åka gratis med kollektivtrafiken i två veckor. 50 000 provåkarkort delades ut.

Men alla är inte sugna på att testa kollektivtrafiken, trots att de fått gratiskort som gäller i hela regionen. Nu säljs kort på bland annat Blocket och Tradera.

När GP gjorde en snabb sökning låg ett 15-tal annonser ute.

Skälen till varför gratiskorten är till salu varierar:

- Jag börjar såpass tidigt på morgonen så jag kan tyvärr inte använda mitt kort då det inte går några bussar vid den tiden, skriver en partillebo i sin annons.

- Jag har precis köpt ett tremånaderskort så därför har jag ingen nytta av detta, är en annan motivering.

På Tradera auktionerade en person ut sitt provåkarkort för 99 kr. 15 personer budade och kortet gick för 315 kronor.

Någon lockar med "provåkarkort, perfekt för dig som älskar att åka med kollektivtrafiken i Västra Götaland."

Att köpa kortet hos Västtrafik skulle egentligen kosta 750 kronor för vuxna. Just nu går ett antal kort alltså att köpa billigare på nätet, för mellan 260 kronor och 500 kronor.

Maria Björner Brauer är enhetschef för försäljning och marknad på Västtrafik. Hon har också uppmärksammat att en del säljer sina provåkarkort. Det hände även när en liknande kampanj genomfördes för två år sedan.

- Det är jättetråkigt att det finns personer som gör så här i stället för att ta chansen att åka med oss, men vi tycker att fördelarna med kampanjen överväger nackdelarna. Trots allt är svinnet väldigt litet, säger hon.

Maria Björner Brauer ser inte hur Västtrafik kan komma åt problemet med att folk säljer sina provåkarkort, men ett sätt kan vara att korten blir personliga, så att de inte kan användas av andra.

- Vi i Västtrafik har valt att ha opersonliga periodkort och det gäller även för provåkarkorten. Då kan flera i familjen använda samma kort. Det här är en viktig princip för oss.

Blir det fler liknande kampanjer med gratiskort?

- Kampanjen har varit mycket framgångsrik och först måste vi utvärdera utfallet, men jag tror att det blir fler kampanjer, säger Maria Björner Brauer.

Västtrafik fick 115 000 ansökningar från folk som ville ha ett gratis provåkarkort . Kortet måste aktiveras senast 31 januari.

Mest läst