Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Lägenhetsbråk kan stävjas av grannar.

Grannar ska ingripa vid våld

En trygg bostad förknippas oftast med brandvarnare och säkra lås. Men nu ska hyresgästerna i Wallenstams lägenheter få veta hur man förhindrar våld hos grannen.

Huskurage började som ett snack vid köksbordet hemma hos Peter Svensson och Nina Rung i april förra året. Båda har lång erfarenhet av frågor som rör våld, civilkurage och våldsprevention. Nina arbetar som våldsutredare hos polisen i Stockholm och Peter har arbetat med problemskapande beteenden i snart sjutton år.

- Det var ingen affärsidé utan vi startade det i vår egen bostadsrättsförening genom att ta fram en policy som berättade vad man kan göra om man misstänker att någon far illa. Brist på agerande beror oftast på att vi inte har kunskap om hur vi ska bete oss, säger Peter Svensson.

Idén spreds i sociala medier och de lade ut sin policy på nätet, fritt för alla att ta del av.

Handlingsplan

Det kommunala bostadsbolaget Sölvesborgshem var först ut, men nu ska Wallenstams alla hyresgäster i Göteborg och Stockholm få ta del av handlingsplanen.

- Vi känner att det är rätt. Att skapa trygga bostäder handlar inte om den fysiska miljön som att beskära buskar, skapa ljusa entréer och jobba med brandskydd.

- Vi vill också göra vad vi kan för att människor ska se varandra och agera om något skulle hända, säger Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör vid Wallenstam.

Utformandet av handlingsplanen har Wallenstam gjort tillsammans med Peter Svensson och Nina Rung.

Finns det någon risk med att man som granne går in i ett pågående lägenhetsbråk?

- Vårt första råd är att ringa på och fråga hur allt är när grannarna öppnar. Det behöver inte vara svårare än så. Säga att "jag hörde skrik eller dunsar och vill kolla att allt är okej med alla härinne". Eftersom policyn finns så kan man alltid hänvisa till den om det känns jobbigt att bara stå bakom det själv, säger Peter Svensson.

Känner sig grannen ändå osäker och otrygg och inte vill blanda sig i, kan det vara en bra idé att ta hjälp av andra grannar, bovärdar och ringa polisen.

- Att gå in och argumentera i affekt är inget vi rekommenderar, säger Peter Svensson.

För Wallenstam har det varit viktigt att policyn inte är utformad som en kravlista på hyresgästen utan i stället visar på vilka vägar man kan gå i en stressfylld situation.

- Vi tror att mycket är vunnet bara på att vi lyfter fram frågan, säger Elisabeth Vansvik.

Inte positiva

Men alla fastighetsbolag har inte varit lika positiva. En del har tyckt att det har varit att gå ett steg för långt.

- De säger att de har kommit igång med projekt typ "säg hej till grannen". Med tanke på att våld i nära relationer klassas som ett globalt folkhälsoproblem och att över 20 personer varje år dödas så finns det luckor att fylla, menar Peter Svensson.

Det finns en rädsla att tränga sig på. Många tänker att "tänk om jag har fel".

- Jag önskar att man i stället tänkte "tänk om jag har rätt". Tänk om någon tänkt så i Karlskrona när den lilla flickan misshandlades till döds. 200 000 barn i Sverige i dag upplever våld i nära relationer. Att inte agera för deras skull är ett svek, säger Peter Svensson.

Huskurages policy innebär att man vid oro:

1. Ringer på hos grannen för att höra efter hur allt är.

2. Tar hjälp av annan granne, bovärd eller hyresvärd för stöd och hjälp när det behövs.

3. Ringer polisen.

Se hela policyn www.huskurage.se

Mest läst