Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gran plast - test

Trots att barren var en gnutta för glansiga för några elever i panelen kammade Åhléns gran hem högsta betyg. I paraden av plastgranar fick den allra flest plus.

De estetiskt sinnade gymnasieeleverna i specialpanelen diskuterade sinsemellan ingående barrlängd, granfärg och julkänsla. Det blev varmt i inomhusskogen, men ingen gav upp innan prispallen var klar. Placeringarna följde inte prisnivån: testets näst dyraste vann före exemplaret från Coop för två hundralappar mindre, medan dyraste plastgranen fick nöja sig med en tredjeplats.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Plastgranarna hade monterats innan klassen gav sig i kast med det grannlaga arbetet att utse en konstgjord gran till den bästa bland de åtta varianterna. Just det glansigt glittriga hos vinnaren kunde faktiskt också vara lite festligt, konstaterade några av dem.

- Den är lagom stor, barren är naturtrogna och den har bra böjlighet på grenarna, sa Kevin Naderi som förde protokoll i par med klasskamraten Marcus Norresjö.

Jultraditioner tenderar att vara konservativa, men specialpanelen bibehöll en positiv inställning överlag även om riktig gran är det vanligaste förekommande även i deras högtidsfirande. Fast inte hos dem alla:

- Vi bytte till plastgran förra året när vi hade flyttat och fått lägre i tak, men jag tror mest det var för att de hemma tröttnat på att köpa gran, säger Ylva Båth-Ternstrand.

Bottenstriden stod mellan den allra billigaste granen från ÖoB och en av de näst billigaste från Jula, där den förra blev förpassad till jumboplats eftersom flertalet i panelen tyckte allra sämst om den. "Klumpig design", "man ser stålet på grenarna" och "risig" – det fanns inte mycket försonande bland omdömena om förloraren. Men även de finaste exemplaren kunde få sig en släng av sleven, då tvärtom för att vara för perfekta eller Disney-lika.

En synpunkt som kom fram lite här och där i den närgångna inspektionen var att man också i sitt val av köp måste ta hänsyn till ytterligare två faktorer. Både hur plastgranen reflekterar ljuset från ljusslingan och hur den fungerar tillsammans med kulor och annat pynt.

Emilie Norberg funderade över kontrastverkan:

- Med en mörkare gran med belysning som lyser upp grenarna blir nyanserna bättre än hos en ljusare gran. Det blir både mer effektfullt och mer stämningsfullt.

Julgranskulorna ska också få plats och hänga på ett visst avstånd från grenen för att det ska bli tilltalande för ögat.

- Det bör vara ett mellanrum, annars syns de inte, sa Emilie Norberg.

De åtta plastgranarna hade lite olika gröna nyanser och överlag var de allra ljusaste, som ibland kallades gräsgröna, inte bland dem som gick hem bäst bland esteteleverna. Däremot var inte höjden något som avgjorde representationen i betygsskalan. Även om just Emilie Norberg ville skicka med några rekommendationer för val av storlek:

- En liten gran kan också vara mysig. Men det är klart att om det är en familj som ska fira ska granen vara två meter, tyckte hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.