Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Grönt ljus för Vilks-möte

Det blir ett möte med Lars Vilks i Folkets Hus på torsdag. Tveksamheterna undanröjdes vid ett möte med polisen på tisdagseftermiddagen.

- I den mån man kan begära garantier för säkerheten tycker jag att jag har fått sådana. Polisen gjorde ett väldigt gott intryck när de var här, säger Mats Gröndahl, ordförande för Folkets Hus-föreningen i Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- I den mån arrangören Ung Pirat ställer upp på polisens villkor, kommer vi att acceptera bokningen.

Polisens villkor handlar om att kontrollera vilka som kommer och ta hand om inpasseringen vid mötet.

Mötesarrangören Ung Pirat har på sin hemsida lagt upp ett formulär som alla deltagare måste fylla i. Där upplyser de också om att besökarna kommer att avkrävas legitimation.

Piratpartiets ungdomsförbund håller sitt möte på torsdag klockan 19. Konstnären Lars Vilks är inbokad på mötet som beskrivs på följande sätt:

"Extremister försöker hota yttrandefriheten. De vill skrämma. Men vi får inte ge vika. Vi måste fortsätta kunna hålla offentliga samtal även om det är farligt."

Förbundsordförande Gustav Nipe arbetar under tisdagen vidare med mötet, som ska hållas i Kongressalen, den största av Folkets hus lokaler med en kapacitet på 400 besökare.

Han bekräftar att Lars Vilks och artisten/debattören Alexander Bard är bokade.

- Vi har fler gäster på gång men de är inte spikade än.

Erik Nord, polisområdeschef i Göteborg, konstaterar att livvaktsskyddet runt Lars Vilks sköts av säkerhetspolisen medan säkerhetsarrangemang runt hans framträdanden sköts av den vanliga polisen. Hans biträdande chef, Emelie Kullmyr, är avdelad för att hantera Vilks-mötet i Göteborg.

- Det är väldiga intressen som står mot varandra. Här gäller det att göra balanserade avvägningar. Det får inte vara så att för att ett arrangemang är hotat, så ställs det in, säger Erik Nord, som tillägger att polisen är i kontakt med arrangören av mötet, Ung pirat.

Hos polisen pågår nu ett hektiskt arbete med en insatsplanering för torsdagens möte, uppger kommenderingschefen Emelie Kullmyr:

- Det finns inget som talar mot att mötet blir av. Vår intention är att ge en garanti så att arrangemanget kan genomföras utan allvarliga ordningsstörningar, säger Kullmyr.

Polisen klassar mötet som en särskild polisinsats.

- Detta kräver en enorm planering för oss. Självklart har vi förvarnat nationellt om att vi kan behöva hjälp, säger Emelie Kullmyr.

Piratpartiet har försökt boka in mötet med Lars Vilks under Mediedagarna, som hålls torsdag-fredag på Svenska mässan.

- Piratpartiet kontaktade oss i fredags kväll. Det var för sent för att det skulle få plats i vårt program. Vi räds absolut inte att ta upp säkerhetsfrågor till diskussion, säger kommunikationschefen Birgitta Jacobsson Ekblom.

Under Mediedagarna arrangeras en lång rad programpunkter där frågor om yttrandefrihet står i fokus.

Säkerhetsfrågorna har hög prioritet i år, liksom tidigare år, både på Mediedagarna och Bokmässan, försäkrar Birgitta Jacobsson Ekblom.

- Vi har en väldigt bra säkerhetsorganisation och vid sidan av det har vi ett bra samarbete med både polisen och säkerhetspolisen.

Mest läst