Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Sk_rmklipp_1901925_1024 x 683 standard_2030392
Träden som det förberedande arbetet kommer att utföras på.

Grönt ljus för åtgärder inför trädflytt i Haga

Arbetet med trädflytten vid Haga, som orsakas av Västlänksbygget, fortsätter. Nu har Länsstyrelsen gett tillstånd för förberedande åtgärder.

Vid Haga kyrka finns flera äldre träd som kommer att påverkas av bygget av Haga Station och Västlänken. I onsdags kom ett beslut gällande de historiska träden som innebär att Trafikverket tillåts utföra de förberedande åtgärder som krävs för en trädflytt.

– Ska vi ha en bra chans att kunna flytta dem ska man förbereda dem minst två växtsäsonger innan flytten. Träden kommer att må bra och kommer inte att påverkas negativt i fall man flyttar dem senare eller inte flyttar dem alls, säger Karin Malmqvist, projektansvarig för stationen i Haga på Trafikverket.

Åtgärderna innebär att man kommer att gräva schakt runt rotklumpen eller blivande skyddskonstruktionen för träden. Anledningen är att man vill ha fler fina rötter nära trädstammen så att träden har så bra förutsättningar som möjligt för att ta upp näring.

Träden kommer sedan eventuellt flyttas till närliggande område, till Kungsparken eller kyrkoplanet.

Trafikverkets planerade arbete väntas ske under vecka 15-16 samt vecka 38-39. Ett av problemområdena är att fåglarnas häckar under den första perioden. Enligt Länsstyrelsens beslut är det viktigt att kontrollera att det inte pågår häckning samtidigt som arbetet utförs – om fallet vore så måste arbetet avbrytas och Länsstyrelsen kontaktas.

– Vi kommer inte att störa mer än biltrafiken. Om vi, när vi är på plats, ser att det är fåglar som häckar kommer vi att ta ställning till det då. Det är ett senare beslut, säger Karin Malmqvist.

GP skrev förra hösten om de första utredningarna gällande en flytt av träden. Den möttes då av stor kritik från en rad olika politiker. En av dem är Martin Wannholt, kommunalråd i Göteborg, och enligt honom har den plan för Västlänken som lämnades in till regeringen förändrats och han tror att den nuvarande planen kommer att få kritik i den kommande miljöprövningen. Han menar att arbetet med träden är en påtaglig påverkan på kulturmiljön.

– Jag är inte förvånad över beslutet från Länsstyrelsen. Det som förvånar mig är att Trafikverket driver på den här provocerande gärningen. Det är onödigt och provocerande och det enda man gör är att låtsas att projektet med Västlänken är igång, säger Martin Wannholt.

Projektet Västlänken har fått klartecken från regeringen och enligt Karin Malmqvist har projektet inte förändrats i stort sedan regeringens beslut.

– Vi lämnade in en bred korridor och nu har vi med järnvägsplanen gjort den smalare.

I höstas överklagades beslutet om att göra ingrepp i fornlämningarna i centrala Göteborg inför bygget av Västlänken. Mark- och miljödomstolen avslog då överprövningen.

– Om man ska ta det beslutet som vägledande så bör de fatta samma beslut igen, säger Karin Malmqvist.

Mest läst