Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Gräddfil på Liseberg upprör

För 50 kronor kan du köpa dig förbi köerna på Liseberg. Systemet med en gräddfil väcker starka reaktioner.

Att man kan betala för att gå före i kön till attraktionerna på Liseberg väcker starka reaktioner efter en insändare till GP.

– Lisebergs ledning borde behandla alla barn lika och inte tillåta gräddfiler, säger Arvin Yarollahi, läkare och samhällsdebattör.

Det kallas Quick Pass, biljetten som ger företräde i kön till fem av de mest populära åkattraktionerna. För 50 kronor för man gå före i kön tre gånger per åkpass och person.

Arvin Yarollahi var med och startade vårdupproret och sa upp sig från Sahlgrenska i protest mot nedskärningarna. Han liknar gräddfilen på Liseberg med privata sjukförsäkringar som också låter de som har råd köpa sig före i köerna.

– Skulle det vara samma sak inom vården att folk som kommer till akuten kunde betala för att gå före i kön, skulle det vara okej? Att man kan betala för att gå före är fel signaler att sända till barnen, menar han.

Även organisationen Majblomman som arbetar mot barnfattigdom tycker att systemet med förtur verkar olämpligt.

– Det är otroligt många barn som inte har möjlighet att komma till Liseberg över huvud taget. När man väl sparat ihop för att komma dit så blir man än mer diskriminerad om vissa har råd att gå före i kön, säger Lena Holm, generalsekreterare på Majblomman.

Liseberg vill i dag inte kommentera kritiken utan säger att de kommer att svara i en insändare. Men Majblomman tycker att Liseberg borde tänka om.

– Jag tycker de borde ta bort det. Att man inte inför sådana system gör att vissa barn blir stigmatiserade och påminda om att man inte har pengar så det räcker, säger Lena Holm.

Passet kostar 50 kronor och kan enbart köpas på internet tillsammans med ett allt-i-ett-pass, där inträde och åkpass ingår. Med Quick Pass får man gå i den speciella snabbkön till Balder, Lisebergsbanan, Kanonen, FlumeRide och Kållerado. Det släpps ett förbestämt antal Quick Pass-biljetter varje dag. Snabbpasset infördes 2010.

Mest läst