Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

GP Live: Så blev vi alla rasister

"Så blev vi alla rasister" – ett möte med författarna Adam Cwejman och Ivar Arpi i ett samtal om identitetspolitik och antirasism.

Göteborgs-Postens ledarskribent Adam Cwejman har tillsammans med Ivar Arpi skrivit boken "Så blev vi alla rasister" – som ifrågasätter identitetspolitiken och hävdar att antirasismen i själva verket grundar sig i samma tankesätt som rasismen. 
I boken beskrivs hur idéer som kretsar kring ras och hudfärg blivit en självklar del av svensk offentlig debatt.

Den 19 juni intervjuades de båda författarna på Auktionsverket Kulturarenas scen av Göteborgs-Postens idé- och kritikredaktör Victoria Greve

Intresset var stort och kön ringlade sig långt ut på gatan inför samtalet. I den fullsatta lokalen fick Cwejman och Arpi svara på frågor om hur idén till boken föddes, hur det var att få oväntat beröm från recensenter som Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg och varför de inte tycker att det är ett problem att de själva är vita och pratar om rasism.

Mot slutet av samtalet släpptes publiken in och fick ställa sina frågor. Bland annat fick författarna svara på hur de ser på rasism mot vita kvinnor och hur de tänker kring användandet av antirasistiskt tankegods, som strukturell rasdiskriminering och vithetsnorm, i skolvärlden.

Läs GP:s Johanna Hagströms text om författarna och deras bok. 

Om författarna

Adam Cwejman är ledarskribent på Göteborgs-Posten och tidigare ordförande i Liberala ungdomsförbundet. Han har dessutom varit ansvarig för integrationsfrågor hos tankesmedjan Timbro. 

Ivar Arpi är ledarskribent på Svenska Dagbladet. Han har en bakgrund som ledarskribent på Göteborgs-Posten och som redaktör på samhällsmagasinet Axess. 

Boken fanns att köpa till rabatterat pris och författarna signerade på plats.

Lokalen

Auktionsverket Kulturarena
Tredje Långgatan 9, Göteborg

I det gamla Auktionsverket från 1892 på Tredje Långgatan hittar ni Auktionsverket Kulturarena - en unik eventarena i sekelskiftesanda i centrala Göteborg.

Hemsida | Karta

Vill du bli GP Live-partner?

Möt en engagerad målgrupp som vill vara med och skapa ett stimulerande klimat i Göteborg – och som uppskattar kvalitativ lokal journalistik. I partnerskap med GP Live kan ni vara med och skapa tongivande evenemang som främjar debatt, öppenhet och nya nätverksmöjligheter.

KONTAKTA OSS

Om GP Live

GP Live skapar dynamiska möten kring ett spännande ämne. Med säker hand guidar våra journalister oss genom förvånande och fördjupande samtal. De möter starka personligheter och framträdande beslutsfattare, visionärer och strateger i stadens näringsliv, politik, kultur, sport och akademi.