Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

syc812a2.jpg

GP Sifo: Sossarna backar

Ett ras i opinionssiffrorna från GP/Sifo ger S-ledaren ett tufft utgångsläge när han skall hålla sitt sommartal i dag. Socialdemokraterna har backat 4,5 procentenheter.

"Gratisväljarna", strömmar inte längre tillbaka till partiet, som de har gjort efter ledarbytet från Juholt till Löfven. Nu krävs en ny strategi med skarpa förslag.

Det är den socialdemokratiska statsvetaren Ulf Bjerelds reaktion på augustisiffrorna från GP/Sifo.

– De sänder en signal till Stefan Löfven om att vägen till framgång inte är gratis, säger Ulf Bjereld.

Rödgröna fortfarande i ledning

Han betecknar nedgången för S som uppseendeväckande, med reservation för att en enstaka mätning aldrig är tillräckligt underlag för slutsatser om en ny trend.

Socialdemokraternas statistiskt säkerställda tillbakagång är den stora nyheten i opinionsmätningen, som kommer efter en sommar utan stora politiska händelser.

Inte ens under politikerveckan i Almedalen gjordes utspel som satte avtryck hos allmänheten. Mellan valen förväntar man sig inte stora förskjutningar i opinionsläget vid den här tiden på året.

Men det är inte regeringsalliansen som drar nytta av att S-väljarna tvekar. Förskjutningen mellan blocken är inte så stor. Skillnaden har minskat 2,2 procentenheter. S, MP och V är, om de skulle samverka i ett val, i ledning med sina 50,4 procent.

Vänsterpartiet tar hand om en del av det S tappar. Ökningen från 4,4 till 6,2 procent är statistiskt säkerställd. Partiet har en stark ställning bland de unga väljarna.

Miljöpartiets ökning till 9,9 procent och Sverigedemokraternas ökning till 6,2 ligger inom felmarginalerna. MP, har enligt mätningen, fortsatt starkt stöd från kvinnor och främst i storstadsregionerna.

Den stora flykten från S har gått till kategorin osäkra. 15,1 procent, jämfört med 11,9 procent i juni, kan inte ange vilket parti de föredrar eller skulle ha röstat blankt om det varit val nu.

Centerpartiet balanserar

På regeringssidan kvarstår de små partiernas problem. Försöken att profilera sig under sommaren har inte gett resultat i form av fler sympatisörer. Moderaterna är nästan dubbelt så stort som de tre andra partierna tillsammans.

Kristdemokraterna tappar ytterligare och är nu nere på 3,4 procent.

Centerpartiet fortsätter balansera på gränsen till att åka ur riksdagen.

Mätningen tyder på att inget av dessa partier lyckats formulera politik som tilltalar de stora väljargrupperna. Partiledarbytet i C har inte gett någon effekt, och Annie Lööfs försök att ta initiativ i alliansen har inte betalat sig i opinionen.

Under den period mätningen gjordes befann sig Annie Lööf ändå i mediernas fokus. Men det var som näringsminister med svårigheter att hantera avslöjanden kring intern representation.

Förväntningarna lär öka

När Stefan Löfven går upp i talarstolen i Vasaparken i Stockholm i dag gör han det med vetskapen att väljarna har intagit en mer avvaktande hållning, men att förskjutningen mellan blocken inte är så stor.

Samtidigt känner han växande förväntningar på en mer offensiv politik.

Mest läst