Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  GP/Sifo: Fortsatt svagt stöd för M och S

  Moderaterna har det fortsatt motigt. Efter genomklappningen i EU-valet i maj kommer nu en Sifo-mätning som visar att partiet på en månad förlorat två procentenheter.

  Med bara tre månader kvar till riksdagsvalet är läget bekymmersamt för statsminister Fredrik Reinfeldt. Inte sedan september 2008 har Moderaterna haft så svagt stöd i väljaropinionen som nu.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Speciellt svårt har M att nå de kvinnliga väljarna. Endast 17,5 procent av kvinnorna stöder det största regeringspartiet.

  - En orsak till Moderaternas tapp är att frågan om landets ekonomi inte ligger särskilt högt upp på väljarnas agenda, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

  I stället kretsar den politiska debatten kring frågor om social trygghet och välfärd, områden som traditionellt "ägs" av partierna till vänster. I samband med EU-valet ökade också intresset för miljöpolitik och jämställdhet, vilket inte alls gynnar Moderaterna.

  - Vad M kan önska sig inför riksdagsvalet är att regeringsfrågan hamnar i fokus. En valrörelse som handlar om ordning och reda i finanserna kan ändra väljarnas agenda, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

  Det går inte heller något vidare för Socialdemokraterna. Partiet ligger strax under resultatet från Mona Sahlins katastrofval för fyra år sedan och har mycket att hämta in för att nå valgeneralen Jan Larssons uppsatta mål på 35 procent.

  - Om dagens svaga väljarstöd håller i sig gör S sitt sämsta riksdagsval i modern tid. Partiet har ett tufft läge eftersom man aldrig lyckats särskilt väl i valspurter.

  Allra mest ökar Miljöpartiet, som nu får stöd av 13 procent av väljarna. Sannolikt är det delvis en effekt av resultatet i EU-valet. Många väljare vill satsa på ett "vinnande lag".

  - Frågan är hur länge EU-valet kommer att påverka väljaropinionen. Antingen har det glömts bort redan efter midsommar eller också finns ett eko kvar ända fram till valdagen i höst, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

  Fortfarande finns en lång rad osäkerhetsfaktorer som kan bli avgörande för såväl valresultat och regeringsbildning som för SD:s möjlighet att bli vågmästare.

  En är givetvis hur det kommer att gå för Feministiskt Initiativ, partiet som skrällde i EU-valet. Nu är FI tillbaka på samma nivå som i förra Sifo-mätningen och har en bit kvar för att klara spärren till riksdagen.

  I det borgerliga lägret finns oron för hur Kristdemokraterna ska klara sig. Partiet har det senaste året oftare legat under än över fyraprocentsspärren och är beroende av taktikröstare.

  - För att tillräckligt många ska stödrösta på KD krävs att alliansen lyckas hålla ihop och dessutom ha vittring på regeringsmakten, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

  Fakta: Tre tendenser

  Få osäkra väljare

  Andelen osäkra väljare har minskat med 2,5 procentenheter och är nu under tio procent. Det är allvarligt för allianspartierna att så många redan tycks ha bestämt sig. Att lyckas övertyga de osäkra väljarna har varit regeringens "livlina".

  SD näst störst inom LO

  Sverigedemokraterna får nio procent. Starkast stöd har partiet i Skåne med 16 procent, medan SD bara lockar 5,5 procent i norra Sverige. Var sjätte LO-medlem stöder nu Sverigedemokraterna, vilket innebär att partiet är näst största parti inom LO.

  Från V till FI

  Vänsterpartiet når 6,4 procent, vilket är klart lägre än vad partiet haft under våren. Väljarna går i stor utsträckning över till Feministiskt Initiativ.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.