Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

GP:s skolgranskning

Göteborgs-Posten har gått igenom skolinspektionens rapporter och satt betyg på Göteborgs alla grundskolor. Få har resurser att sätta in för att ge alla elever de kunskaper de enligt lag ska ha när de lämnar skolan. Många skolor har blivit allt sämre under de senaste åren.

Under 2011 och 2012 har skolinspektionen granskat alla Göteborgs skolor, så väl kommunala som fristående. Här finns omkring 170 grundskolor och 45 gymnasier.

De är skrämmande läsning:

"Skolinspektionen vill i sammanhanget betona att det enligt skollagen råder ett uttryckligt förbud mot att personal utsätter ett barn eller en elev för kränkande behandling", står det i en rapport.

"Vid besöket uppmärksammas också att det saknas mycket av den glädje och spontanitet som avspeglar lusten att lära", står det i en annan.

I åtskilligt fler nämns att skolmiljön saknar trygghet och studiero, lärare saknar utbildning för den undervisning de ska bedriva och att elever inte får det stöd de har rätt till.

GP har gått igenom samtliga rapporter och vägt samman de synpunkter som förs fram för att sätta betyg på skolorna.

Hade vi gått enbart efter de resultat skolorna uppnår i form av elevernas mätbara kunskaper hade flera skolor blivit underkända. (Och några hade fått högre betyg även om kunnat misstänkas för fusk vid betygssättningen som Montessoriskolan Skäret (GP:s betyg: VG), Bergums skola (GP:s betyg: G) och Nygårdsskolan (GP:s betyg: IG) där betygen är avsevärt högre än vad utfallet i de nationella proven anger.)

De faktorer vi vägt samman är:

• nivån på de kunskaper skolans elever uppnår

• graden av trivsel, glädje, trygghet och studiero för skolans elever

• lärarnas och rektorns kompetens, förhållningssätt och ambitioner

Betyget gäller de förhållanden som rådde när skolinspektionens granskning gjordes så som GP tolkat dem. Rapporterna är till för att skolorna ska bättra sig och har redan lett till förändringar på många skolor.

Mest läst