Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Hans Olofsson blev Best in show.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  GP:s Hans Olofsson Best in show

  I helgens hackaton-tävling i Göteborg vann Hans Olofsson, GP, med ett superhjältespel för barn.

  Grattis, Hans Olofsson, digital specialist på Göteborgs-Posten, som i helgen vann Best in show på ett hackathon som bland andra Göteborgs stad anordnade i samband med Nordiska veckan i öppna data, Nordic Open Data Week. Målet för tävlingen var att hitta nya sätt att använda öppna data och uppfinna nya tjänster.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Vad var din idé?

  – Jag tog fram ett koncept på ett superhjältespel för barn och ungdomar, där spelarna får fördelar när positiva saker händer i staden. Exempelvis om fler människor cyklar i Göteborg i dag än samma dag förra veckan så blir hjältarna i Göteborg starkare av det.

  Vad gör man under ett hackathon?

  – Det är lite olika beroende på vem som arrangerar. Ofta handlar det om att skapa något under en kort tidsperiod, i det här fallet under åtta timmar på en lördag. De olika idéerna och färdiga lösningarna bedömdes sen utifrån verkshöjd, genomförbarhet och vilka - och hur många - datakällor som använts.

  Varför vann du?

  – Jag tror att målgruppen var en nyckel. Många av tjänsterna och idéerna som tas fram riktar ofta in sig på vuxna och ofta ganska tekniskt bevandrade personer. Jag ville hitta ett sätt att använda den information som staden offentliggör och skapa något nyttigt av den för unga. Och ja, göra det roligt samtidigt.

  Vad händer nu?

  – Jag vill försöka hitta ett sätt att vidareutveckla idén. Ett steg är att nominera mitt bidrag till deltagande i den nordiska tävlingen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.