Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Dick Henriksson, politik reporter på Göteborgs-Posten.

GP-reportern om mötet med Thatcher

Margaret Thatcher var den av Europas ledare som var hårdast ansatt av media, men som utåt var fullständigt oberörd av kritik.

Det här är en historia från, jag tror, hösten 1987. Det var toppmöte i Bryssel, och jag var där som GP:s utsände. Mötet höll på fram till långt efter midnatt på den sista dagen. Orsaken var, som vanligt på den tiden, att den brittiska toryregeringen satte sig emot. Vad det var kommer jag inte ihåg.

Som alltid kallades medlemsländernas korrespondenter till presskonferens strax efter att ledarna brutit upp från förhandlingsbordet. Sverige var då inte medlem, men jag lyckades ta plats på den brittiska briefingen. Jag kan säga att ingen av oss i det överfyllda rummet var till vår fördel. Alla var svettiga, hålögda och irriterade.

Klockan halv tre på natten kom Margaret Thatcher in i rummet. Handväskan på vänster arm, en blå klänning, lite rouge på kinderna och välvolmat hår. Hon såg helt enkelt ut som hon just gjort klart sin morgontoalett, Inte ett spår av 18 timmars förhandlingar.

Alldeles efter henne kom hennes dåvarande utrikesminister Geoffrey Howe. Han såg ut att bära alla spår som var på gränsen att bryta ihop av utmattning. Han satte sig på hennes högra sida.

Hon slog sig ned och fick som vanligt en kanonad av kritiska frågor om den brittiska hållningen. Och hon svarade med samma arroganta, kyliga höga ton. Det fanns inte minsta darrning på rösten.

I slutet av presskonferensen tog jag mod till mig och ställde en fråga som var av mera utrikespolitiskt slag. Alltså en fråga för Foreign secretary Howe. Så Thatcher sade efter en sekunds väntan och med en lätt huvudvridning:

- I think that was a question for you, Geoffrey.

Och sedan, när hon förstått att Howe nickat till.

- Oh, Geoffrey is too exhausted. So I think I have to answer that question too.

Så gjorde hon det samtidigt som hon gav utrikesministern en ordentlig knuff, så att han allt för sent blev medveten om att han gjort bort sig.

Mest läst