Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

makt

GP listar Göteborgs 100 mest inflytelserika

Makt är mycket mer än titel och pengar. Det kan handla om att skapa trender, opinion och om lokalt och informellt inflytande. Därför vägs toppchefer mot medieprofiler, artister och många fler, när GP för fjärde året rangordnar de hundra mäktigaste i Göteborg.

I dag publiceras maktlistan i papperstidningen och i eGP. Anders Goliger, nyhetschef, varför gör GP den här listan?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

— Listan är ett resultat av stimulerande diskussioner mellan ett antal duktiga och erfarna journalister på GP om vem om påverkar dig och mig i vår vardag. Den ska vara rolig och tankeväckande att läsa. Jag hoppas att samma samtal som vi har haft ska fortsätta bland läsarna.

Hur ska läsarna tolka den?

— Inte som ett facit, utan som startpunkten för intressanta diskussioner. Den vanligaste kritiken är att listan är oseriös, att det borde vara en forskningsrapport i stället. Och visst, på ett sätt har naturligtvis landshövdingen mer makt än en konsertarrangör i Slottsskogen, men vi väger in fler kriterier. Maktfrågan är viktig och värd att ta på allvar: vad är makt och vem tillåter vi att ha makt i samhället.

Var toppnamnen självklara?

— Nej, inte i år. Det gav upphov till mycket diskussion. Om jag tittar på alla de år jag har varit med och i olika former listat Göteborgs makthavare, så befinner sig alltid lokala politiker eller vd-ar från näringslivet, läs Volvo, i topp.

35 av de hundra på listan är kvinnor, 65 är män. Är det bra eller dåligt?

— Ganska bra, men vi kan säkert bli bättre. Om man tänker på hur många vd-ar, styrelseordföranden, professorer och kommunstyrelseordföranden i landet som är män så är listan ganska representativ. Däremot, när det gäller att lyfta fram personer med utländsk bakgrund har vi mer att göra. 

Vem är den mest intressanta nykomlingen på listan, tycker du?

— Det finns flera, faktiskt. Björn Siesjö (stadsarkitekt, plats 27) är nog min favorit, han har rört om mycket i debatten. Det är bra för Göteborg, tror jag. En annan rolig nykomling är Affe Akbari (idékläckare, plats 50). Han står också för något lite galet. Det behövs.

Medieprofilerna ligger runt mitten eller på nedre halvan av listan. Hur kommer det sig, är inte medierna mäktiga?

— Att bedöma sin egen och andra journalisters makt är det svåraste. Mediernas makt att påverka är stor, men vi vill inte riskera att bli navelskådande. På ett sätt kan man säga att hela Volvo-ledningen och kommunledningen borde vara med.

Vilken typ av reaktioner brukar GP få efter att maktlistan presenterats?

— Vi vet att den här tidningen är en av årets mest lästa, och de som är med på listan är mycket medvetna om vilken plats de har. Andra tycker om att ifrågasätta listan. De som är kritiska missar ibland att det är själva syftet — att väcka debatt. Kom med egna förslag! Flera nya namn på årets lista kom med tack vare rekommendationer från våra läsare.

Läs hela maktlistan i dagens eGP.

Bild - 1

Anders Goliger

Malin Clausson

Sofia Dahlström

Kenny Genborg

Gunilla Grahn-Hinnfors

Caroline Karlsson

Ulf Niklasson

Mest läst