Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

GP i USA: Trump och Sanders är segervissa

Jämt in i det sista. Nomineringsmötet i Iowa på måndagen kan bli en rysare. Kandidaternas mobilisering av väljare blir avgörande. Demokraten Bernie Sanders och republikanen Donald Trump är segervissa.

Ingen delstat är så uppvaktad av kandidaterna som Iowa. Här tas den första temperaturen på det politiska stämningsläget i USA. I år är det missnöjet som för fram outsiders som Trump och Sanders. Etablerade kandidater kämpar för att framställa sig som både ansvarsfulla traditionalister och förnyare.

När Donald Trumps privatjet på låg höjd dånar fram över hundratals som väntar utanför en hangar är det för att visa styrka. Han tas emot som den celebritet han är av både sympatisörer och nyfikna. Men frågetecknet i Iowa är alltid hur många som verkligen röstar när det blir allvar. Rekordåret 2008 var det totalt omkring 360 000 som deltog. Iowa har tre miljoner invånare och av dem är omkring 2 miljoner röstberättigade. Alla som vill delta måste emellertid registrera sig för att delta i respektive partis nomineringsmöten. Det är interna uppgörelser inom partierna och republikanerna har haft omkring 20 procents valdeltagande bland de registrerade medan demokraternas högsta siffra var 40 procent 2008.

När Ted Cruz försöker komma ikapp Donald Trump är det med ett budskap som tilltalar den kristna högern inom partiet. Och Cruz kampanj kartlägger hans styrka och svagheter i mindre grupper för att hamna rätt med kampanjframträdandena.

Iowa är opinionsmätarnas paradis och de starkaste kandidaterna spenderar hundratals miljoner dollar för att pejla valvinden. Med stora kampanjkassor och skickliga statistiker går det att pricka in exakta områden där de sista avgörande satsningarna måste genomföras.

Vinnaren får politiskt momentum som betyder en hel del inför det första riktiga primärvalet i New Hampshire en vecka senare.

Men vinster i Iowa skall inte överdrivas. På den republikanska sidan vann Mike Huckabee 2008 och Rick Santorum 2012. Båda försvann när valrörelsen gick vidare. Hillary Clintons förlust till Barack Obama 2008 blev dock en varningssignal som visade sig vara riktig.

Trenden i år är att det finns ett missnöje mot etablerade politiker. Det kostar republikanska kandidater som Jeb Bush, Chris Christie, John Kasich och Rand Paul väljarstöd. På den demokratiska sidan kan Bernie Sanders framfart ses som anti-Hillary.

Entusiasmen kring Bernie Sanders går inte att ta miste sig på och unga mobiliseras i Iowa med konsert med rockbandet Vampire Weekend. Om Sanders uppskattar den sortens musik? Gissa, föreslår en kampanjansvarig.

Hillary Clinton jagas återigen av mejlskandalen och dramat i Benghazi i Libyen. Clinton använde under sina år som utrikesminister en privat server vilket är emot reglerna. Hon har förhörts av kongressutskott och icke hemligstämplade mejl har offentliggjorts. Republikanerna uppfattar det ändå som huvudkortet i misstänkliggörandet av henne. I Benghazi dödades ambassadören och flera andra amerikaner när konsulatet utsattes för ett attentat. Clinton anklagas för att inte ha tagit hoten på allvar.

De traditionella opinionsmätningarna får i år konkurrens av analyser av sökningarna på Google. Där leder Donald Trump stort bland republikanerna och Bernie Sanders bland demokraterna. Vadslagningsföretag ger Donald Trump möjligheter att vinna bland republikanerna i Iowa liksom Hillary Clinton hos demokraterna. Clinton är fortfarande favorit att vinna presidentvalet mot vilken kandidat som republikanerna än nominerar.

Republikanerna:

Donald Trump 28 procent

Ted Cruz 23 procent

Marco Rubio 15 procent

Ben Carson 10 procent

Demokraterna:

Hillary Clinton 45 procent

Bernie Sanders 42 procent

Mest läst