Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Efter uteslutningen för ett år sedan sitter Patrik Ehn kvar som politisk vilde på tre förtroendeuppdrag, ett av dem är Göteborgsregionens förbundsstyrelse.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  GP har följt ledande SD-namn efter uteslutningen

  För ett år sedan tvingades Västsveriges ledande sverigedemokrat Patrik Ehn ut i kylan, utesluten och anklagad för samröre med politisk extremism. GP har följt honom i spåren från Göteborg till Stockholm i hans nya roll som redaktör för den högerextrema tidningen Nationell idag.

  Resan med tåget tar lite mer än tre timmar. Ytterligare någon halvtimme – inte mer – tar det för Patrik Ehn att ta sig från diskussionerna om kommunala budgetar och trängselskatter i fullmäktigesalen i Göteborg till tidningsredaktionen i Stockholm.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Han har lovat oss att vi ska få besöka redaktionslokalerna där han och tidningens övriga medarbetare precis lagt sista handen vid senaste numret. Veckans nummer som kom till de 1 600 prenumeranterna pryds av en gammal demonstrationsbild från 70- och 80-talens brittiska nazistparti, National Front. Patrik Ehn har författat huvudartikeln om hur hans gamla parti Sverigedemokraterna måste vårda sitt nationalistiska arv.

  Vi har stämt träff vid ett gathörn i Stockholm och Patrik Ehn möter oss med en tunn läderportfölj i handen och ett meddelande om att besöket på redaktionen trots allt inte blir av.

  – Det handlar om säkerheten, förklarar han. En av redaktionsmedlemmarna attackerades för inte så länge sedan.

  I stället följer vi honom till ett anonymt kontors­komplex, upp för trapporna och slår oss ner vid bordet i ett sammanträdesrum.

  – Här brukar vi ha våra redaktionsmöten två gånger i veckan, säger han och plockar upp en dator och ett par prydliga anteckningsböcker med gummiband ur läderportföljen.

  Den känner vi igen från de månatliga mötena i kommunfullmäktige i Göteborg och den formella, lite stela partipolitiska jargongen har han kvar. Trots att han i dag är partilös och politisk vilde talar han fortfarande i vi-form om Sverige­demokraterna.

  Han har kvar tre förtroendeuppdrag.

  – Jag har ju fortfarande kontakt med Arne Steen och Thomas Åvall (Sverigedemokraternas kommunpolitiker i Göteborg) och jag har viss kontakt med regionen, men det blir naturligt att vi inte har lika mycket kontakt då vi inte jobbar med varandra längre, säger han.

  Efter uteslutningen har Patrik Ehn på många sätt stärkt sina band till de rörelser som partiledningen betecknade som extrema och som motiverade uteslutningen.

  Han är i dag presstalesman för bloggportalen Motpol och en av två delägare till bolaget med samma namn. Den andra delägaren har gjort sig känd som en av landets mest inflytelserika nazister. Motpol är en neofascistisk sajt, enligt Sverigedemokraternas partiledning. Patrik Ehn beskriver den som en konservativ tankesmedja med högt i tak.

  Nationell idag som han nyligen blev redaktör för har SD-ledningen beskrivit som ledd av kryptonazister, väsenskild från Sverigedemokraterna. Patrik Ehn väljer att kalla tidningen oberoende sverigedemokratisk – nationalistisk och konservativ.

  I redaktionen är Patrik Ehn inte unik varken som västsvensk eller som utesluten.

  • Daniel Rondslätt, tidigare ersättare i Göteborgs kommunfullmäktige och politisk sekreterare i Västra Götalandsregionen ingår i redaktionen. Han uteslöts samtidigt som Ehn.

  • Detsamma gäller den före detta grupp­ledaren i Kungsbacka, Mattias From, utesluten anklagad för vad partiledningen beskriver som antisemitiska skrivningar på sin blogg.

  Efter en stund kommer chefredaktören Jimmy Windeskog och Björn Herstad, ordförande för föreningen som äger Nationell idag in i sammanträdesrummet och redaktionsmötet inleds. De diskuterar innehållet i nästa nummer och kommande reportage. Feministiskt initiativ har en manifestation på kvinnodagen som de är kritiska till. De diskuterar Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliassons twittrande om sina spykänslor inför Jimmie Åkesson och en ledande medlem i Nordisk ungdom har fått sparken från försvarsmakten. Detta efter att han hållit ett tal i Ukraina som uppfattats som rasistiskt ”och i förhållande till främmande makt kränkande”: Nordisk ungdoms talesperson ingår själv i Nationell idags redaktion och situationen i Ukraina och de extremare rörelser som finns där har fått stort utrymme i tidningen.

  – Jag menar att Sverigedemokraterna har tagit en riskabel riktning, säger Jimmy ­Windeskog.

  Precis som Patrik Ehn har han haft anknytning till Sverigedemokraterna i Västsverige.

  – Det liberala benet har blivit betydande i Sverigedemokraterna. Nationell idag kan visa vilken väg partiet borde gå, säger han.

  Under många år var Jimmy Windeskog gruppledare i det då starka SD-fästet Trollhättan. Men han gick samma väg som Patrik Ehn och uteslöts för avvikande åsikter. Bland annat skrev han nedsättande och rasistiskt om att en partimedlem valt att adoptera barn från en annan del av världen.

  Han beskrivs fortfarande som partisekreterare för Nationaldemokraterna på partiets inaktiva hemsida. Under hans ledning har tidningen lösgjort sig från partiet samtidigt som den sökt sig till andra miljöer för att hitta medarbetare. Uteslutna sverigedemokrater är en grupp, anhängare till olika ytterlighetsrörelser på högerkanten en annan.

  Flera har också, likt Patrik Ehn, ett gammalt förflutet i nazistiska organisationer och har drivit havererade tidningsprojekt.

  Tillbaka i Göteborg igen. I Burgårdens ­konferenscentrum är det paus i förhandlingarna hos Göteborgsregionens förbunds­styrelse – ett av tre politiska uppdrag som Patrik Ehn har kvar.

  Den bruna läderportföljen ligger uppslängd på ett bord framför honom. Runt omkring honom, men på avstånd, står representanter för andra partier och diskuterar.

  Patrik Ehn återkommer flera gånger till ”rörelsen” och att Sverigedemokraterna är en del av den.

  När vi ber honom definiera vad som utgör rörelsen levererar han flera beteckningar: ”Nationalistisk, demokratisk, social och konservativ”. Han ser rörelsen i Sverige och i utlandet, lyfter fram franska Nationella Fronten som ett ideal där extrema och mer moderata nationalister samsas.

  Du säger fortfarande ”vi” om Sverigedemokraterna och har behållit din partibeteckning i regionen där du kan göra det. Känner du dig fortfarande som Sverigedemokrat?

  – Det gör jag ju så klart.

  Är det så klart?

  – Det gör jag ju. Partiet och jag har samma värdegrund. Så jag ser mig fortfarande som en del av en rörelse i Sverige och partiet är en viktig del av den rörelsen.

  Men kärleken är inte besvarad. Sverige­demokraternas pressekreterare Martin Kinnunen är tydlig med att hans parti vill hålla Nationell idag och kretsen kring Motpol på armlängds avstånd.

  – Hans nya öppna engagemang är det yttersta beviset för att uteslutningen av honom var korrekt. Alla de kontakter vi var rädda för för att han hade, de har också blivit offentliga i dag, säger han.

  De som tagit över Nationell idag beskriver han som anhängare av ”neofascistiska rörelser” och menar att de inte kan göra något åt om en del väljer att ändå kalla sig sverige­demokrater.

  – Sverigedemokrat är ingen skyddad titel, men vi tycker inte att man kan vara aktiv i de här rörelserna eller medverka i Nationell idag och samtidigt vara medlem i partiet. De har en väldigt märklig syn på demokrati, menar han.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.