Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 2

GP-fotograf prisad för berättande bilder

Göteborgs-Postens fotograf Lisa Thanner får Johannapengen 2013. - En fotograf som kan konsten att med en enda bild berätta en historia, säger Publicistklubben Västras ordförande Åke Lundgren.

Lisa Thanner fick ta emot priset vid Publicistklubbens medlemsmöte på måndagskvällen. Priset delades ut av PK Västras ordförande Åke Lundgren, som hade fler berömmande ord om pristagaren:

- I en tid när en bild kan uppstå med en knapptryckning på en mobiltelefon är det viktigt med fotografer som förstår att det visuella också har ett språk. Därför är det så roligt att kunna ge Johannapengen till Lisa Thanner, en fotograf som verkligen vet det. Vi anser att Lisa Thanner har verbaliserat bilden.

Lisa Thanner var stolt och hedrad över juryns prismotivering

- Fantastiskt. Att få priset är jätteroligt för mig personligen – och jag är också glad över att PK med sitt val samtidigt slår ett slag för bildjournalistik och visuell kommunikationen, säger Lisa Thanner.

Lisa Thanner har arbetat som fotograf i drygt tjugo år. Vid sidan av sitt arbete på Göteborgs-Postens bildredaktion arbetar hon med egna fotoprojekt. Dessutom deltar hon i ett bildforskningsprojekt vid Göteborgs universitet. Hon är också ordförande i ledningsgruppen för Yrkeshögskolan i fotografi i Göteborg.

Bild - 1

Utmärkelsen instiftades 1983 till minne av den legendariska tidningsförsäljerskan "Johanna i Brunnsparken" och delas ut i år ut för 31:a gången. Priset år på 10 000 kronor och tilldelas "en framstående västsvensk publicist".

Tidigare mottagare:

2000 Tommy Wiberg

2001 Ulf Sveningson

2002 Monika Tunbäck-Hanson

2003 Monica Englund

2004 Ingrid Norrman

2005 Tobias Regnell och Mattias Göransson, Offside

2006 Roll ons Mia Skärringer och Klara Zimmergren

2007 Fredrik Askerup

2008 Anna-Lena Ringarp

2009 Gert Gelotte

2010 Mia Gerdin

2011 Christan Olsson

2012 Ulf Nyström

"Johannapengen 2013 tilldelas fotografen Lisa Thanner, som med stark känsla för det estetiska lyfter bildens värde från det illustrerande till det berättande, som i sina bilder ger det visuella ett språk och samtidigt också vet värdet av samspelet mellan text och bild."

Mest läst